ДОГОВІР ПРО НЕРОЗГОЛОШЕННЯ ЗА ЗАКОНОДАВСТОМ УКРАЇНИ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ПРАВОВА ПРИРОДА

Oleg Ogonovskyi

Анотація


Проаналізовано правові особливості договору про нерозголошення, який укладають задля забезпечення максимального захисту конфіденційної інформації та комерційної таємниці. Обґрунтовано, що особливу увагу укладенню таких договорів доцільно приділити в діяльності ІТ-компаній, зокрема в контексті запровадженого в Україні спеціального правового режиму «Дія Сіті». Встановлено, що чинне законодавство України в частині регулювання договорів про нерозголошення є доволі нерозвиненим, оскільки до моменту прийняття Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» у законах не було жодної згадки про можливість укладення відповідних договорів. Доведено, що в основі правової природи договору про нерозголошення лежать негативні зобо­в’язання, відповідно до яких одна сторона наділяється правом вимагати виконання іншою стороною своїх зобов’язань, які полягають у пасивній поведінці зобов’язаного суб’єкта. Проаналізовано основні особливості договорів про нерозголошення, які безпосередньо випливають із його правової природи та пов’язані зі суб’єктним складом, формою укла­дення, порядком оплати та відповідальністю за його порушення. Встановлено, що вве­дення до законодавства України положень про можливість укладення оплатного договору про нерозголошення є в цілому позитивним кроком та зможе забезпечити інте­реси отримувача інформації в повноцінному виконанні його зобов’язань з нерозголошення конфіденційних відомостей. Доведено, що передбачена законодавцем правова конструкція відшкодування завданих збитків у разі порушення умов договору про нерозголошення є необхідною гарантією сторони, яка розкриває інформацію, та запорукою забезпечення її законних прав та інтересів. Визначено, що істотними умовами договору про нерозго­лошення за законодавством України є визначення безпосередньої інформації, яка підлягає правовому захисту, а також встановлення конкретного строку, протягом якого відповідні відомості будуть об’єктом правової охорони. Обґрунтовано, що внесення відповідних за­гальних положень про порядок укладення та особливості правового регулювання договорів про нерозголошення до Цивільного кодексу України сприятиме правовій визначеності для учасників цивільних правовідносин, а також гарантуватиме захист їхніх законних прав та інтересів у випадку порушення обов’язків за договором стороною, якій розкриті відомості конфіденційного характеру. Доведено, що окремі норми Закону України «Про стимулю­вання розвитку цифрової економіки в Україні» можуть у перспективі бути успішно імпле­ментовані й до інших актів національного законодавства з метою повноцінного поширення практики укладення договорів про нерозголошення не лише у галузі взаємовідносин із високотехнологічними компаніями, а й також в усіх інших сферах суспільного життя.


Ключові слова


договір про нерозголошення, NDA, комерційна таємниця, конфіденцій¬на інформація, негативне зобов’язання, ІТ-компанія, «Дія Сіті».

Повний текст:

PDF

Посилання


Vasylenko, D. P., Maslak V. I. (2010). Zakonodavstvo providnykh krain svitu v sferi zakhystu informatsii. Visnyk KDU imeni Mykhaila Ostrohradskoho, vyp. № 2 (61), Ch. 1, 128–132. Retrieved from: http://www.kdu.edu.ua/statti/2010-2-1(61)/128.PDF.

Intelektualne pravo Ukrainy (2016) / za zah. red. prof. O. S. Yavorskoi. Ternopil: pidruchnyky i posibnyky.

Kodynets, A. O. (2018). Dohovir pro konfidentsiinist: istotni umovy ta osoblyvosti rehuliuvannia. Pravo i suspilstvo, № 2/2018, 72–77. Retrieved from: http://pravoisuspilstvo.-org.ua/archive/2018/2_2018/part_1/14.pdf.

Kokhanovska, O. V. (2006). Teoretychni problemy informatsiinykh vidnosyn u tsyvilnomu pravi: monohrafiia. Kyiv: Vydavnycho-polihrafichnyi tsentr «Kyivskyi universytet».

Nosik, Yu. V. (2007). Prava na komertsiinu taiemnytsiu v Ukraini: monohrafiia. Kyiv: KNT.

Nosik, Yu. V. (2006). Yurydychna pryroda prav na komertsiinu taiemnytsiu v Ukraini. Pravo Ukrainy, № 3, 36–39.

Osukhovska, Ye. V. (2021). Vprovadzhennia dohovoru pro nerozgholoshennia konfidetsiinoi informatsii u novyi tsyvilnyi kodeks Ukrainy. Shereshevski chytannia: Problemy tsyvilistyky v umovakh pandemii ta IT: mater. Vseukr. nauk. konf. (Odesa, 10 hrudnia 2021 r.) / MON Ukrainy, NU «OIuA»; za zah. red.d.yu.n., prof. Ye. O. Kharytonova. Odesa: Feniks, 270–273.

Pro informatsiiu (1992). Zakon Ukrainy vid 02.10.1992r. № 2657-XII. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, № 48, 650. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12#Text.

Pro stymuliuvannia rozvytku tsyfrovoi ekonomiky v Ukraini (2021). Zakon Ukrainy vid 15.07.2021r. № 1667-IX. Holos Ukrainy, № 153. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/-laws/show/1667-20#Text.

Rezultaty natsionalnoho doslidzhennia IT-industrii Asotsiatsii «IT Ukraine» Ukraine IT Report-2021. Retrieved from: https://itukraine.org.ua/results-of-a-national-study-of-the-it-industry.html.

Sviatoshniuk, A. L. (2019). Pravova pryroda dohovoru pro nerozgholoshennia konfidentsiinoi informatsii (non-disclosure agreement). Retrieved from: http://dspace.onu.edu.ua:8080/-bitstream/123456789/29664/1/121-122.pdf.

Tsyvilnyi kodeks Ukrainy (2003). Zakon Ukrainy vid 16.01.2003r. № 435-IV. Holos Ukrainy. № 45. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2022.75.052

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.