ПЕРЕДУМОВИ ПРИЙНЯТТЯ, ЗМІСТ ТА ОЦІНКА КОНСТИТУЦІЙНОГО АКТУ КАНАДИ 1982 РОКУ (ДО 40-РІЧЧЯ ПРИЙНЯТТЯ КОНСТИТУЦІЇ)

Борис Тищик / Borys Tyshchyk

Анотація


Досліджено окремі проблеми історії становлення канадського конституціоналізму крізь призму аналізу передумов прийняття та змісту Конституційного акта Канади 1982 року та визначено його місце і вплив у світовій системі знань політико-правового характеру. Як відомо, конституція (від лат. constitutio – установлення, устрій, порядок) – це основний дер­жавний документ (закон), який визначає державний устрій, порядок і принципи функціо­нування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян. Зазвичай інші закони тої чи іншої держави, спираються на конституцію. Крім цього, кожна сучасна писана конституція надає конкретні повноваження організаціям і публічним інститутам, встановленим на первинній засаді дотримання обмежень, такої конституції. У більшості, але не в усіх сучасних дер­жавах, конституція має верховенство над звичайним законом. Конституції стосуються різних рівнів, від суверенних держав до корпорацій і товариств. Міжнародний договір, відповідно до якого утворюються міжнародні організації, також є їхньою конституцією в тому, що визначає, як цю організацію утворено. Для країни, чи то суверенної, чи то суб’єкта федерації, конституція визначає принципи, на яких ґрунтується держава та порядок, за яким і хто має право ухвалювати закони. Деякі конституції, особливо кодифіковані, також виступають як обмежувачі щодо державної влади шляхом встановлення меж, які керівники держави не можуть перетнути, тобто основоположних прав.
Зазначено, що сьогодні Канада є конституційною монархією, головою держави якої виступає король або королева Великої Британії. Канада офіційно належить до так званих «сильних федерацій», у яких частини федерації мають значні права та обов’язки, частину рішень центрального уряду мають виконувати провінції, але їхню діяльність регламентує низка угод та законів, а суперечки часто вирішують органи судової влади. Усі провінції Канади мають однопалатний парламент та загалом дотримуються тих самих правил, що й нижня палата федерального парламенту Канади.
Значну увагу приділено тому, що конституція Канади – це правова основа країни й складається, як із записаного тексту, так і неписаних традицій та угод. У Конституції вміщено й Канадську Хартію Прав і Свобод, яка гарантує громадянам основні права та свободи. У Канаді під конституцією розуміється зведення актів, британських законів, судових рішень тощо. Двома основними документами вважають Акт про Британську Північ­ну Америку 1867 року, що проголосив Канаду домініоном Великої Британії, й акт 1982 року, який встановив, що всі закони, які приймають у Канаді, не потребують формального підтвердження в парламенті Великої Британії.


Ключові слова


конституція, конституціоналізм, держава, державотворення, хартія

Повний текст:

PDF

Посилання


Wikipedia. The Free Encyclopedia. (n.d.). Retrieved September 28, 2022, from https://en.-wikipedia.org/wiki/Main_Page

Brown, C. (Ed.). (2019). The Illustrated History of Canada. (G. Stashkiv, Trans.). Lviv: Litopys.

Tyshchyk, B. Y., Lypytchuk, O. V., & Kolbenko, A. V. (2016). Istoriia derzhavy i prava zarubizhnykh krain. Novitnii chas (1918 r. – pochatok ХXI st.). Lviv: Svit.

Kachur, V. O. (2008). Suspilno-politychnyi ustrii Kanady v XVII – 60-kh rokakh ХІХ st. Kyiv: Mahistr – ХХІ storich.

Shvahuliak, M. M. (Ed.). (2013). Novitnia istoriia krain Zakhidnoi Yevropy ta Pivnichnoi Ameryky (1945 – pochatok ХXI st.). Lviv: Triada plius.

Tyshchyk B. Y. (2013). Istoriia derzhavy i prava zarubizhnykh krain. Novyi chas (XVII st. – 1918 r.). Lviv: Svit.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2022.75.017

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.