ДО ПИТАННЯ ПРО РОЗУМІННЯ КВАЛІФІКУЮЧОЇ ОЗНАКИ «ПРОНИКНЕННЯ В ЖИТЛО, ІНШЕ ПРИМІЩЕННЯ ЧИ СХОВИЩЕ»

Володимир Миколайович Бурдін

Анотація


Розглянуто питання, яке стосується кваліфікуючої ознаки окремих злочинів проти власності «проникнення в житло, інше приміщення чи сховище». Наведено аргументацію на доказ того, що поняття житла, іншого приміщення чи сховища у кримінально-правовому розумінні є відмінним від аналогічних понять, які використовують у цивільному праві. Адже в кримінальному законодавстві, вказані поняття вживають не у розмінні їх як майнових об’єктів, яким забезпечено кримінально-правову охорону, а як об’єктів, які дають змогу людині провадити своє приватне життя, яке і є додатковим об’єктом охорони поряд із власністю у випадку викрадення з проникненням. Зроблено висновок про необхідність термінологічної зміни вказаної кваліфікуючої ознаки.


Ключові слова


викрадення, житло, приміщення, сховище, кваліфікуюча ознака, проникнення.

Повний текст:

PDF

Посилання


Antoniuk, N. O. (2011). Zmist poniattia «skhovyshche» pid chas dyferentsiatsii vidpovidalnosti za vykradennia. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia yurydychna, 53, 277–284.

Burdin, V. M. (2012). Vykradennia: okremi problemy rozmezhuvannia ta dyferentsiatsii kryminalnoi vidpovidalnosti. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia yurydychna, 55, 216–227.

Entsyklopedyia uholovnoho prava. (2005). T. 4. Sostav prestuplenyia. Yzdanye professora Malynyna. Sankt-Peterburh.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2019.68.178

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.