ПРАВОВИЙ СТАТУС МІЖНАРОДНОГО АГЕНТСТВА З ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ

Volodymyr Lysyk, Yuriy Prysiazhniuk

Анотація


Розглянуто аналіз правового статусу Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA), а також юридична природа зазначеної установи, природа та основні норми установчого акта, положення про членство, правотворчість та правосуб’єктність. Знаучну увагу присвячено аналізу компетенції та основних функцій організації.

Проаналізовано статус спостерігача, то його Асамблея як вищий орган що може надати статус трьом категоріям суб’єктів: міжурядовим і неурядовим організаціям, які діють у галузі відновлювальної енергії. Розглянуто Сторони, які підписали Статут і не ратифікували його.

Зазначено, що Міжнародне агентство з відновлювальних джерел енергії – це міжнародна міжурядова організація, яка підтримує країни в процесі їхнього переходу на відновлювальні джерела енергії та слугує основною платформою для міжнародного співробітництва у цій сфері.

Проаналізовано внесок відновлювальної енергії в збереження навколишнього середовища шляхом обмеження впливу на природні ресурси та зменшення вирубування лісів, зокрема, вирубування тропічних лісів, опустелювання й скорочення біологічного різноманіття; у захист клімату; в економічне зростання та соціальну згуртованість, у тому числі в зниження рівня бідності й сталий розвиток; у доступ до енергопостачання й безпеку енергопостачання; у регіональний розвиток і взаємну відповідальність поколінь.

Ключові слова: Міжнародне агентство з відновлювальних джерел енергії; IRENA; юридична природа; компетенція.

 


Повний текст:

PDF PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2018.45.0.9587

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.