МОЖЛИВОСТІ ЕФЕКТИВНОЇ УЧАСТІ БАНКІВСЬКИХ СИСТЕМ КРАЇН ЄС У ДОСЯГНЕННІ ЦІЛЕЙ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛІЗАЦІЇ

Ihor Gurnyak

Анотація


 

Розглянуто особливості ефективної участі банківських організацій у реалізації макроекономічної політики, зокрема їхню роль у досягненні макроекономічної стабілізації. Для порівняльного аналізу у дослідженні як базовий запропонований підхід дослідника Г. Верманделя, що ґрунтується на вимогах макропруденційної політики. На основі теорії ігор проаналізовано оптимальну, з позиції теорії рівноваги Неша, стратегію кооперації вітчизняних банківських інституцій та банківських організацій з іноземним капіталом. Для дослідження обрано матрицю виграшів як коефіцієнти взаємодії ВВП на особу та обсягів зміни активів вітчизняних банківських груп та банківських організацій з іноземним капіталом. Результати демонструють, що за відсутності банківської системи як інструмента макроекономічної стабілізації дієвими залишаються хіба що зовнішні чинники та неформальні інститути.

Ключові слова: рівновага Неша; макроекономічна стабілізація; банківська система; макропруденційна система.


Повний текст:

PDF

Посилання


Річні макроекономічні показники [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://data. oecd.org/gdp/real-gdp-forecast.htm#indicator-chart.

Blanchard O. Macroeconomics / O. Blanchard, D. Johnson. – Pearson Education. – 2013. – 622 p.

Libich J. Monetary Exit Strategy and Fiscal Spillovers [Electronic resource] / Jan Libich, Dat Thanh Nguyen, Petr Stehlik. – Available from : https://wwz.unibas.ch/fileadmin/wwz/redaktion/ dekanat/Forschungsseminar_HS09/Paper_Dr_Libich.pdf.

Report on financial structures October 2016 [Electronic resource]. – Available from : https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/reportonfinancialstructures201610. en.pdf.

Vermandel G. International Banking and Financial Stability in the Euro Area: Do We Really Need a Federal Institution? [Electronic resource] / Gauthier Vermandel. – Available from : http://sceco.univ-poitiers.fr/MACROFI/DocMacrofi/ D11Vermandel.pdf.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2017.42.0.7733

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.