СТАНОВЛЕННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ ПОЛІТИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В КРАЇНАХ-КАНДИДАТАХ НА ВСТУП ДО ЄС

Yuriy Fedun

Анотація


Розглянуто становлення та реалізацію політики сталого розвитку в країнах-кандидатах на вступ до ЄС та виокремлено тенденції, які необхідно врахувати в євроінтеграційних процесах України.

Важливим для України є досвід Туреччини у діях щодо вступу в ЄС. Під час оцінки євроінтеграційних перспектив України та Туреччини з’ясовано, що відносини ЄС із країнами-претендентами можна порівняти із динамічною системою, яка врівноважується, враховуючи вихідні імпульси з обох сторін. Європейська інтеграція цих країн є продуктом взаємодії зазначених процесів всередині ЄС і всередині цих країн. Через призму аналізу витрат та ефективності можливі наслідки інтеграції оцінюють, з одного боку, ЄС, а з іншого - Україна та Туреччина. І не завжди це виглядає для обох сторін як «win-win» результат.

Позитивним є вивчення досвіду країн Центральної та Східної Європи щодо виконання вимог природоохоронного законодавства ЄС у період їхньої підготовки до вступу до ЄС. Відповідно, необхідно проаналізувати процес пристосування країн Центральної та Східної Європи до вимог ЄС за напрямом «Навколишнє середовище», визначити джерела фінансування адаптаційних програм у сфері охорони довкілля, охарактеризувати головні напрями стратегії впровадження вимог екологічного права ЄС у країнах ЦСЄ.

Ключові слова: країни-кандидати; сталий розвиток; екологічний та економічний розвиток; інтеграція.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2015.36-1.1.115

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.