ЗАХИСТ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ У ПРАВІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

Iryna Javorska, Myhailo Mykievich

Анотація


Досліджено засади формування політики Європейського Союзу у сфері захисту персональних даних, визначено поняття таких даних, правові засади захисту персональних даних в рамках ЄС, основні положення Загального регламенту ( англ. General Data Protection Regulation, GDPR 2016/679) щодо захисту персональних даних усіх осіб в межах Європейського Союзу та Європейської економічної зони, який охоплює широкий спектр питань, пов’язаних з захистом персональних даних.

У статті досліджено сферу застосування Регламенту щодо захисту персональних даних, визначено винятки із сфери його застосування.

Враховуючи приналежність дітей до особливої категорії володільців персональних даних також  зазначено, що саме захисту персональних даних дітей Регламент приділяє особливу увагу. Діти можуть бути менш обізнаними про відповідні ризики, наслідки та гарантії, а також про свої права щодо опрацювання персональних даних.

Окремо розглядаються принципи захисту персональних даних, що деталізуються у Регламенті, такі як принцип прозорості, «право бути забутим».

У статті аналізується допустимий порядок збирання персональних даних, їх обробки. В цьому контексті важливе значення відводиться процедурі надання згоди особи на обробку її персональних даних. Істотну роль відіграють форми вираження надання згоди на обробку персональних даних особи.

Ключові слова: персональні дані, захист персональних даних, обробка персональних даних, ідентифікація особи.


Повний текст:

PDF

Посилання


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Регламент Європейського Парламенту та Ради ЄС щодо захисту персональних даних усіх осію в межах Європейського Союзу та Європейської економічноїзони//https://eur-lex.europa.eu/legal-сontent/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.ENG

2. Конвенція про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних// Офіційний вісник України від 14.01.201. - № 1.- ст. 1994

3. Загальна декларація прав людини і громадянина 1948 р.// Урядовий кур’єр від 10.12.2018.- №232

4. https://www.kmu.gov.ua/storage/app/media

5. Хартія Європейського Союзу про основні права// Хартія Європейського Союзу про основні права // Европейский Союз: основополагающие акты в редакции Лиссабонского договора с комментариями. – М. : ИНФРА, 2010.– С.554-570.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2019.46.0.10373

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.