“НЕ МОЖЕ БУТИ ЖОДНИХ СУДОВИХ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ З МЕТОЮ ПОЗБАВЛЕННЯ ЧЛЕНІВ ДИВІЗІЇ “ГАЛИЧИНА” ГРОМАДЯНСТВА ЧИ ЇХНЬОЇ ДЕПОРТАЦІЇ”: документи та коментарі до історії створення і діяльності “Комісії з виявлення військових злочинців у Канаді”(1985–1987)

Ruslan Siromskyi

Анотація


У статті простежено причини створення та основні напрямки діяльності “Комісії з виявлення військових злочинців” (Комісії Дешена), поява якої стала наслідком повідомлень засобів масової інформації про проживання на території Канади нацистських злочинців. Особливу увагу присвячено обвинуваченням з боку єврейських організацій колишніх вояків Дивізії Ваффен СС “Галичина” у вчиненні “військових злочинів” та спростування подібних закидів канадськими українцями. Окремо проаналізовано позицію української громади Канади стосовно звинувачень дивізійників, радянський чинник у дискредитації українців, діяльність Центру Симона Візенталя, а також історико-правові підстави визначення поняття “військовий злочинець”. На сам кінець подано висновки та рекомендації Комісії Дешена, що юридично нівелюють усі звинувачення, висунуті колишнім воякам Дивізії Ваффен СС “Галичина”.

Ключові слова: Комісія Дешена, військовий злочинець, Дивізія Ваффен СС “Галичина”, Симон Візенталь, наклеп, канадські українці.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/his.2013.48.540

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.