ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ (UAV) ДЛЯ ГЕОФІЗИЧНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ

Юрій Віхоть, Ігор Бубняк, Соломія Кріль, Віталій Фурман

Анотація


Проаналізовано можливості та способи застосування безпілотних літальних апаратів (БПЛА) для геофізичних досліджень. БПЛА стають потужним інструментом для геофізичних досліджень у важкодоступних ділянках і там, де потрібно дуже швидко зробити спостереження і заміри певних параметрів фізичних полів.

Головна мета статті – показати способи використання безпілотних літальних апаратів під час вивчення геофізичних полів, виявити основні переваги і недоліки з використанням різних видів безпілотних літальних апаратів та можливостей застосування певних датчиків для тих чи інших геофізичних спостережень.

БПЛА здатні інтегрувати геофізичні датчики, стають потужним та ефективним інструментом для незначних за об’ємом геофізичних спостережень, або вже для підготовки детальніших і дорожчих геофізичних досліджень фізичних полів Землі, що сприяють вивченню глибинної будови досліджуваного району або виявленню локальних аномалій.

Отримання просторових та геофізичних даних із безпілотних літальних апаратів з використанням датчиків у комплексі з сучасним програмним забезпеченням та програмними модулями дає можливість швидко та ефективно опрацьовувати дані та отримувати результати геофізичних спостережень у вигляді якісного графічного матеріалу, хмар точок для аналізу у інших спеціалізованих програмах.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgl.36.08

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.