ДЕФОРМАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ МІОЦЕНОВИХ ГЛИН ОКОЛИЦЬ ЛЬВОВА (ЗА ПОКАЗНИКАМИ НАБРЯКАННЯ ТА ЗСІДАННЯ)

Петро Волошин, Надія Кремінь

Анотація


Розглянуто результати експериментальних досліджень складу, фізичних властивостей та процесів набрякання і зсідання косівських глин околиць м. Львова.

Глини косівської світи займають на території міста великі за площею території. Вони у вигляді майже суцільного покриву шириною 3–5 км простягаються з південного-сходу від вул. Зеленої на північний захід до с. Рясна Руська. Загальна площа, яку займають глини, перевищує 50 км2. Глиниста товща перекривається майже суцільним плащем потужністю 6–10 м деградованих лесовидних суглинків та інших генетичних типів відкладів і розташована нижче рівня грунтових вод, у зв’язку з чим їхня природна вологість практично не змінюється протягом тривалого часу. Потужність глин коливається від 1–3 до 20–25 м.

На окремих ділянках, зокрема у межах Левандівського виступу Львівського плато (вул. Суботівська, Олесницького, Сяйво тощо), на південно-західних околицях плато (с. Оброшино) та південно-східних схилах Розточчя (вул. Клепарівська у Львові, с. Відники) вони залягають безпосередньо під ґрунтово-рослинним шаром чи малопотужним шаром техногенних грунтів у зоні аерації, безпосередньо слугують підґрунтям фундаментів і володіють здатністю до набрякання та зсідання.

Проведеними дослідженнями з’ясовано, що у мінералогічному складі глинистої складової міститься 18,6 % монтморилоніту, 35,1 %  кварцу, 17,5 % гідрослюди і 28,8 % польових шпатів. У гранулометричному складі грунту переважають частинки розміром до 0,01 мм. Глини мають тверду консистенцію, невисоку природну вологість і щільність. За додаткового зволоження вони набрякають, а за втрати вологи – зазнають зсідання. Абсолютне значення показника вільного набрякання (esw) грунту за умови його зволоження сягає 0,058, що дає підставу зачислити грунт до категорії слабконабрякаючих. Величина тиску набрякання пересічно становить 0,48 МПа.  Максимальне лінійне зсідання становить 11 %, об’ємне – 18 %. Отримані дані показують, що міоценові глини (косівська світа) околиць міста Львова характеризуються здатністю до набрякання та зсідання за зміни їхньої вологості і потребують детальних інженерно-геологічних досліджень та вжиття спеціальних заходів із забезпечення стійкості будівель і споруд.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgl.36.02

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.