ТЕРИТОРІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНА НЕЗРІВНОВАЖЕНІСТЬ УКРАЇНИ: ІМАНЕНТНА НЕМИНУЧІСТЬ ЧИ РУКОТВОРНИЙ НАСЛІДОК?

Myroslav Dnistryanskyy

Анотація


Схарактеризовано об’єктивні ознаки територіально-політичної незрівноваженості України, яка виразно проявляється в електорально-політичній активності населення і є наслідком насамперед історико-географічних та етногеографічних відмінностей регіонів держави. На підставі порівняльного аналізу виборів президента України виділено дванадцять політико-географічних районів з характерними рисами партійно-політичних уподобань та геополітичної свідомості. Зроблено висновок про те, що регіональна ментально-політична диференціація аж ніяк не має характеру міжцивілізаційних контрастів. Визначено об’єктивні історико-культурні підстави цілісності держави. Ускладнення регіонально-політичної ситуації в Україні на початку ХХІ ст. не було іманентно зумовленим, а спричинене такими суб’єктивними чинниками, як відсутність ефективної внутрішньої геополітики впродовж 90-х років ХХ ст. і цілеспрямованим масштабним геополітичним тиском Росії на початку ХХІ ст.


Ключові слова


географія виборів в Україні, територіально-політична незрівноваженість України, історико-географічні передумови України, етногеографічна ситуація в Україні, внутрішня геополітика.

Повний текст:

PDF

Посилання


Vybory do Verkhovnoi Rady 2006, available at: http://www.cvk.gov.ua/vp.2014 (in Ukrainian).

Denisov, D. O. Civilizacionnaja identichnost' Ukrainy i problemy geopoliticheskogo vybora, available at: http://oko-planet.su/politic/politicukr (in Russian).

Dnistryanskyy, M. S. (2006). Etnopolitychna heohrafiia Ukrainy: problemy teorii, metodolohii, praktyky. Lviv: Litopys, 490 pp. (in Ukrainian).

Dnistryanskyy, M. S. (2014). Politychna heohrafiia Ukrainy. Lviv: LNU imeni Ivana Franka, 348 pp. (in Ukrainian).

Dnistryanskyy, M. S. (2014). Suspilno-heohrafichne makroraionuvannia Ukrainy: novi metodolohichni pidkhody i propozytsii. Limes, 1, 11–21 (in Ukrainian).

Sulima, Ye. M., & Shepeliev M. A. Hlobalistyka. Kyiv: Vyshcha shkola, 544 pp. (in Ukrainian).




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2015.49.8607

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN: 2078-6441 (Print)

          2415-7201 (Online)

Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)