МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ГЕОЕКОЛОГІЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ СИСТЕМИ КОМПЛЕКСНОГО ВИКОРИСТАННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

G. Bіlyk

Анотація


Висвітлено методологічні аспекти геоекологічного обґрунтування системи комплексного використання твердих побутових відходів. Наведено ієрархію комплексного керування побутовими відходами, проаналізовано дії, які потрібно виконувати в процесі керування, та головні кроки для налагодження системи комплексного використання твердих побутових відходів.


Ключові слова


геоекологічне обґрунтування; геоекологічні принципи; система комплексного використання; тверді побутові відходи; принципи керування відходами.

Повний текст:

PDF

Посилання


Альошин О.О. Про нормативно-правове та організаційно-технологічне забезпечення діяльності в сфері поводження з вторинними ресурсами та побічними продуктами в промисловості // Збірка інформаційно-аналітичних матеріалів для органів місцевого самоврядування, міністерств та відомств, що регулюють сферу поводження з відходами, та підприємницьких структур. Відходи виробництва та споживання. Вип. 1. К.: 2006. С. 128–135.

Боровик Г.А. Муницыпальные программы по раздельному сбору ТБО// Методы решения экологических проблем. Сумы: ИТД “Университетская книга”, 2001. С. 372–384.

Гавриленко О.П. Геоекологічне обґрунтування проектів природокористування: Навч. Посібник. К.: Ніка-Центр, 2003. 332 с.

Закон України “Про відходи” від 5.03.98 р. // Зб. законодавчих актів України про охорону навколишнього природного середовища. Чернівці: Зелена Буковина, 1998. Т.4. 388 с.

Ігнатенко О.П. Економіко-екологічні аспекти рециклу вторресурсів з твердих побутових відходів. – http: //www.uwodgeo.org.ua.

Мірзеханова З.Г., Антонова Л.А., Дебелая І.Д. та ін. Геоекологічні аспекти захоронення твердих побутових відходів міста Хабаровська // Наукове видання. Географія і природні ресурси. 2004. № 1. С. 51–58.

Міщенко В.С. Проблеми нормативно-правового забезпечення поводження з відходами в Укра-їні // Збірка інформаційно-аналітичних матеріалів для органів місцевого самоврядування, міністерств та відомств, що регулюють сферу поводження з відходами, та підприємницьких структур. Відходи виробництва та споживання. Вип. 1. К.: 2006. С. 139–142.

Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України. Про затвердження Рекомендацій щодо підготовки місцевих программ поводження з твердими побутовими відходами. http:// www.minbud.gov.ua

Топчієв О.Г. Геоекологія: Географічні основи природокористування. Одеса: Астропрінт, 1996. 392 с.

Франке Форбз Макдугал. Управление переработкой отходов в Европе. 2003. http:// www.kmy.gov.ua

Черп О.М., Винниченко В.Н. Проблема твердих побутових відходів: комплексний підхід. http:// www.ecologia.nier.org.

Шищенко П.Г. Принцыпы и методы ландшафтного анализа в региональном проектировании. К.: Фитосоциоценр, 1999. 284 с.

Taylor. Talking trash: The economic and environmental issues of landfills // Environmental Health Perspectives. 107(8):A404-A409. 1999.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2009.36.2958

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN: 2078-6441 (Print)

          2415-7201 (Online)

Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)