ПІРОГЕННА ДЕГРАДАЦІЯ ҐРУНТІВ МАЛОГО ПОЛІССЯ: ҐРУНТОВО-ЕКОЛОГІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ
Анотація
Висвітлено причини пірогенної деградації і географію поширення деградованих торфових ґрунтів Малого Полісся. Наведено результати польових і лабораторних досліджень, морфологічних особливостей пірогенних утворень, їхніх фізичних і фізико-хімічних властивостей. Запропоновано заходи охорони і раціонального використання осушених торфових ґрунтів як особливо цінних.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Зайдельман Ф.Р., Банников М.В., Шваров А.П. Структура и экологическая оценка пирогенных образований на сгоревших осушенных торфяных почвах // Вестн. Москов. ун-та. Сер. 17. Почвоведение. – 1998. – № 2. – С. 26–31.
Зайдельман Ф.Р., Банников М.В., Шваров А.П. Пирогенные образования на месте осушенных сгоревших торфяных почв – свойства и плодородие // Почвоведение. – 1999. – № 9. – С. 1150–1159.
Зайдельман Ф.Р., Морозова Д. И., Шваров А.П. Изменение свойств пирогенных образований и растительности на сгоревших осушеных торфяных почвах полесий // Почвоведение. – 2003. – № 11. – С. 1300–1309.
Зайдельман Ф.Р., Морозова Д. И., Шваров А.П. Батрак М.В. Растительность и почвообразование на пирогенных субстратах торфяных почв // Почвоведение. – 2006. – №1. – С. 19–28.
Зайдельман Ф.Р., Шваров А.П. Пирогенная и гидротермическая деградация торфяных почв, их агроэкология, песчаные культуры земледелия, рекультивация. – М.: Изд-во Моск. ун-та, 2002. – 168 с.
Земельний кодекс України. – Львів: НВФ ”Українські технології”, 2001. – 80с.
Научные основы рационального использования и охраны природных ресурсов Полесья Украины / А.С Новоторов, Я.В. Коваль, Д.К. Прейгер И др. – Киев: Наук. думка, 1993. – 196 с.
Фізична географія Української РСР / О.М. Маринич, А.І. Ланько, М.І. Щербань, П.Г. Шищенко – К.: Вища школа, 1982. – 208 с.
DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2008.35.2503
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.
ISSN: 2078-6441 (Print)
2415-7201 (Online)
Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)