ОСНОВИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ

G. Bіlyk

Анотація


Проаналізовано законодавчу базу, яка регулює поводження з твердими побутовими відходами в Україні, та діяльність органів влади в цій сфері. Зроблено висновок, що в Україні відсутня чітка організаційна структура управління відходами, не існує належного контролю за дотриманням законодавчих норм. Процес імплементації українського законодавства у сфері поводження з відходами до законодавства ЄC частково вирішить проблеми поводження з відходами в Україні.


Ключові слова


тверді побутові відходи; поводження з відходами; правове регулювання; імплементація.

Повний текст:

PDF

Посилання


Альошин О. О. Про нормативно-правове та організаційнотехнологічне забезпечення діяльності в сфері поводження з вторинними ресурсами та побічними продуктами в промисловості // Збірка інформаційноаналітичних матеріалів для органів місцевого самоврядування, міністерств та відомств, що регулюють сферу поводження з відходами, та підприємницьких структур. Відходи виробництва та споживання. Вип. 1. – К., 2006. – С. 128 – 135.

Боровик Г. А. Муниципальные программы по раздельному сбору ТБО // Методы решения экологических проблем. – Сумы: Университетская книга, 2001. – С. 372–384.

Гавриленко О. П. Геоекологічне обґрунтування проектів природокористування: Навчальний посібник. – К.: Ніка-Центр, 2003. – 332 с.

Ігнатенко О. П. Економіко-екологічні аспекти рециклу вторресурсів з твердих побутових відходів. – http: // www.uwodgeo.org.ua

Мірзеханова З. Г., Антонова Л. А., Дебелая І. Д. та ін. Геоекологічні аспекти захоронення твердих побутових відходів міста Хабаровська // Географія і природні ресурси. – 2004. – № 1. – С. 51–58.

Міщенко В. С. Проблеми нормативно-правового забезпечення поводження з відходами в Україні // Збірка інформаційно-аналітичних матеріалів для органів місцевого самоврядування, міністерств та відомств, що регулюють сферу поводження з відходами, та підприємницьких структур. Відходи виробництва та споживання. Вип. 1. – К., 2006. – С. 139–142.

Огляд результативності природоохоронної діяльності. Україна // Другий огляд. Європейська економічна комісія. Комітет з екологічної політики. Організація об’єднаних націй. – Нью-Йорк і Женева, 2007.

Топчієв О. Г. Геоекологія: Географічні основи природокористування. – Одеса: Астропрінт, 1996. – 392 с.

Франке, Форбз, Макдугал. Управление переработкой отходов в Европе. 2003. – http:// www.kmy.gov.ua

Черп О. М., Вініченко В.Н. Проблема твердих побутових відходів: комплексний підхід. – http:// www.ecologia.nier.org.

Шищенко П. Г. Принципы и методы ландшафтного анализа в региональном проектировании. – К.: Фитосоциоценр, 1999. – 284 с.

Taylor. Talking trash: The economic and environmental issues of landfills. – Environmental Health Perspectives. – 107(8):A404-A409, 1999.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2009.37.2371

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN: 2078-6441 (Print)

          2415-7201 (Online)

Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)