ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ КЛІМАТУ ВИСОКОГІР’Я УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХХ І ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ

Pavlo Shuber

Анотація


Дослідження характеристик клімату високогір’я Українських Карпат на регулярній основі розпочалося у 60-70-ті роки ХХ століття. Нами проаналізовано динаміку основних метеорологічних величин періоду 1969–2010 років на основі неперервного ряду спостережень метеостанцій Пожежевська та Плай, виявлено кліматичні тенденції.


Ключові слова


клімат, кліматична норма, термічний режим, режим опадів, зміни клімату.

Повний текст:

PDF

Посилання


Андрианов М. С. Вертикальная термическая зональность Советских Карпат / М. С. Андрианов // Науч. записки ЛГУ имени Ивана Франко. Географ. сборник. – 1957. – Вып. 4. – С. 189–190.

Гидрометеорологическая служба Украины за 50 лет Советской власти. – Л. : Гидрометцентр, 1970. – 271 с.

Клімат України / [за ред. В. М. Ліпінського, В. А.Дячука, В. М. Бабіченко.] – К. : Видво Раєвського, 2003. – 343 с.

Моргоч О. В. Гірські ландшафти та їх мезокліматичні властивості (на прикладі Українських Карпат) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геогр. наук / О.В. Моргоч. – К., 2001. – 19 с.

Метеорологический ежемесячник. – Обнинск : ВНИИГМИ – МЦД, 1961–1991. – Вып. 10. – Ч. 2.

Оникиенко В. В. Климатический очерк Карпатских областей УССР / В. В. Оникиенко, Т. П. Осейко. К., 1958. – 62 с.

Природа Івано-Франківської області / [за ред. К. І. Геренчука]. – К. : Вища шк., 1973 – С. 51–62.

Природа Закарпатської області / [за ред. К. І. Геренчука]. – К. : Вища шк., 1981. – С. 62–71

Фондові матеріали метеостанції “Пожежевська”. 1994–2010 рр.

Фондові матеріали метеостанції “Плай”. 1994–2010 рр.

Jerzy M. Kreiner : Dzieje Obserwatorium Meteorologiczno Astronomicznego na Popie Iwanie, Urania 4. 1989.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2014.48.1310

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN: 2078-6441 (Print)

          2415-7201 (Online)

Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)