ПРОАКТИВНІ ЗАХОДИ СІМЕЙНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗНИЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВРАЗЛИВОСТІ НАСЕЛЕННЯ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ

Roman Tesliuk

Анотація


Анотація. Повномасштабна війна суттєво загострила соціально-демографічні проблеми Карпатського регіону. Задля запобігання надмірному скороченню людності регіону необхідним є стимулювання народжуваності. Мета статті – обґрунтування проактивних заходів сімейної політики, що дадуть змогу збільшити народжуваність, уникнувши при цьому ризиків загострення соціальної вразливості населення Карпатського регіону. У дослідженні використано низку загальнонаукових та спеціальних методів дослідження: метод аналізу і синтезу – для аналізу змісту та результатів реалізації державних і регіональних стратегій та програм; індуктивний та дедуктивний методи – для формулювання головних напрямів реалізації проактивних заходів сімейної політики; абстрактно-логічний метод – для теоретичних узагальнень і формування висновків. Аналіз стратегій та програм регіонального розвитку, заходів з реалізації сімейної політики в областях Карпатського регіону засвідчив недостатній рівень їхнього впливу на демографічну ситуацію. Задля зниження темпів скорочення чисельності населення регіону необхідно посилити існуючі та розробити нові програмно-стратегічні документи на державному, регіональному та місцевому рівні. Передусім це стосується розроблення проактивних заходів сімейної політики, що мають реалізовуватися за такими напрямами: податкові пільги та інша фінансова допомога сім’ям (в залежності від кількості дітей), поліпшення функціонування дошкільних закладів освіти, забезпечення гнучких форм праці для молодих матерів, пільгове медичне обслуговування для вагітних та молодих матерів, створення центрів дитячої опіки та ранньої освіти. Такі заходи повинні реалізовуватися передусім в напрямку усунення бар’єрів прийняття сім’ями рішень про народження дітей та забезпечення їхніх потреб.

Ключові слова: сімейна політика, проактивні заходи, соціальна вразливість, пронаталістська політика, Карпатський регіон України.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.