ТЛУМАЧЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВА В СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІНСЬКОМУ ОБЛІКУ

Nazar Struk, Yuriy Radelytskyy

Анотація


Анотація. Доведено, що формування інноваційної моделі економіки передбачає стратегічне управління діяльністю підприємства на основі аналізу його конкурентних переваг. Інформаційне забезпечення для такого управління створюється за даними стратегічного управлінського обліку. Саме тому з’ясування різних підходів до тлумачення конкурентних переваг підприємства в стратегічному управлінському обліку є актуальним і своєчасним.

Мета публікації – розвинути теоретичні засади тлумачення конкурентних переваг підприємства у стратегічному управлінському обліку для формування інформаційного забезпечення їх аналізу. Об’єктом дослідження обрано процес тлумачення конкурентних переваг підприємства у стратегічному управлінському обліку.

Теоретичну і методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та філософські методи наукового пізнання, діалектичний, системний та емпіричний підходи до вивчення проблем тлумачення конкурентних переваг підприємства в стратегічному управлінському обліку.

Результати дослідження дали змогу розкрити основні підходи до тлумачення конкурентних переваг підприємства у стратегічному управлінському обліку, надати власне трактування та виокремити їх роль у формуванні конкурентоспроможності.

Наукова значущість дослідження полягає у систематизації наукових підходів до розкриття суті конкурентних переваг у стратегічному управлінському обліку. Практична цінність – у характеристиці прикладних аспектів формування конкурентних переваг підприємства в інформаційному просторі стратегічного управлінського обліку.

У висновку зазначено про недоречність ототожнювання конкурентних переваг із можливостями підприємства ефективно витрачати наявні ресурси, тобто його конкурентоспроможністю. Конкурентоспроможність же формується внаслідок дії конкурентних переваг. Відповідно, оцінити конкурентні переваги дає змогу інформаційне середовище стратегічного управського обліку.

Ключові слова: конкурентні переваги, конкурентоспроможність, конкуренція, підприємство, стратегічний управлінський облік.


Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2023.64.0.6408

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.