ІНВЕСТИЦІЇ В СИСТЕМІ ЧИННИКІВ СОЦІЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

Olha Hrynkevych, Vasyl Bunyak, Svitlana Kvak, Vasyl Hrynkevych

Анотація


Анотація. Стаття присвячена регіональним особливостям проблеми інвестиційної діяльності вУкраїні як чинника соціально-економічної безпеки в умовах воєнного стану та у відбудовний період. Метою статті є визначити особливості інвестиційного потенціалу регіонів України на основі індикаторів інвестиційної діяльності у довоєнний період, а також потреб відновлення та розбудови соціально-економічної інфраструктури, яка зазнала руйнувань внаслідок російської військової агресії. У підготовці статті використанометоди кабінетних досліджень, аналізу, синтезу і порівняння, статистичні методи аналізу динаміки, багатовимірного ранжування та інтегральних оцінок.

Систематизовано джерела інформації для оцінки інвестиційної діяльності в Україні з урахуванням регіонального контексту та обмежень щодо поширення даних в умовах війни. Головними джерелами даних для аналізу інвестиційної діяльності в Україні є державні статистичні обстеження у формі звітності та анкетування підприємств, які проводять Державна служба статистики України та Національний банк України. Додатковими виробниками даних про інвестиційний клімат в Україні є аналітичні центри, професійні об’єднання, інші інституції, серед яких Українська асоціація бізнесу. Проведено аналізінвестиційної активності в регіонахУкраїни у довоєнний період на основі індикаторів капітальних і прямих інвестицій. Сформульовано висновкищодо особливостей регіонального розподілу показників інвестиційного потенціалу з урахуванням руйнувань соціально-економічної інфраструктури внаслідок російської військової агресії. Критично важливими для соціально-економічної безпеки України є збереження інвестиційного потенціалу регіонів, які формують промисловий потенціал країни і можуть забезпечити не лише відновлення, але й модернізацію реального сектору економіки країни. Для розробки регіональних програм відновлення України та залучення інвестицій для їхньої реалізації важливе значеннямає створення агрегованої бази даних промасштаби руйнуваньта інших матеріальних збитків у кожному регіоні України внаслідок російської військової агресії.

Ключові слова: інвестиції, інвестиційна діяльність, соціально-економічна безпека, регіони України, відновлення економіки, індикатори інвестиційної діяльності


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2023.64.0.6406

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.