ПРО ОСОБЛИВОСТІ КОНЦЕПЦІЇ «GOOD GOVERNANCE» ТА ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ РОЗВИТКУ МОДЕЛІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ТА ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

Vasyl Zelenko, Natalia Zelenko

Анотація


Анотація. Розбудова України як демократичної, правової, соціальної держави, під впливом трансформаційних, євроінтеграційних та глобалізаційних змін, вимагає застосовування до системи національного публічного управління позитивно випробуваних механізмів управління країн західної демократії. Адаптація таких практик дасть змогу сформувати оптимальні системи публічного управління на різних рівнях державного апарату. Одним із таких дієвих механізмів є концепція «Good Governance» (добре або належне урядування), сутність та особливості якої досліджено авторами у даній публікації.

Метою статті є визначення особливостей впливу процесів євроінтеграції та глобалізації на формування національної моделі «доброго врядування» в Україні задля формування висновків та пропозицій щодо подальшого вдосконалення національної концепції публічного управління та адміністрування загалом.

У статті концепція «Good Governance» представлена як гармонійне поєднання двох базових складників: демократичність практики прийняття й реалізації управлінських рішень та ефективність, а саме досягнення позитивного результату за умов мінімізації витрат, розглянуто сильні та слабкі сторони застосування даної концепції.

Дослідженням доведено, що добре врядування − це концепція ефективного і відповідального публічного управління, яка повинна широко застосовуватися як серед загальнодержавної влади так і серед публічних органів регіонального та місцевого рівнів самоврядування. У дослідженні використано такі методи як аналіз (для вивчення основних моделей публічного управління), синтез (при здійсненні узагальнень результатів дослідження щодо впровадження системи доброго урядування в Україні та світі), наукове абстрагування, методи індукції та дедукції, узагальнення і порівняння, систематизації, візуалізації результатів дослідження.

Ключові слова: публічне управління, добре урядування, рішення, ефективність, демократія, моделі, влада, місцеве самоврядування.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.