ЕНДЕМІЧНІ РОСЛИНИ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ У КАРТОТЕЦІ КАРЕЛА ДОМІНА

A. Novikov

Анотація


Карел Домін – видатний Чеський ботанік початку ХХ ст., який значною мірою долучився до досліджень флори Карпатського регіону. Окрім величезної колекції гербарного матеріалу і числа опублікованих праць, у спадок він також залишив картотеку, що містить детальну інформацію про поширення рослин на території колишньої Чехословаччини. Цю картотеку він створив під час роботи над визначником рослин Чехословаччини, і на сьогодні вона зберігається в Інституті ботаніки ЧАН у Пругоніце (Чехія). Інший відомий ботанік Ян Футак створив копію частини картотеки Доміна, яка стосувалася таксонів, поширених на території Словаччини (включаючи ділянку Підкарпатської Русі, яка на сьогодні входить до складу України). Ця копія на сьогодні зберігається в Інституті ботаніки САН у Братиславі (Словаччина). У лютому 2018 р. я мав нагоду опрацювати картотеку Карела Доміна, що зберігається у Братиславі, та зібрати дані щодо представлення ендемічних таксонів рослин у флорі Українських Карпат. Ці дані є важливим джерелом для подальших біогеографічних досліджень, оскільки є підставою для оцінки та моделювання просторового розподілу ендемічних рослин у Карпатах. Загалом я опрацював 336 карт для 55 ендемічних таксонів і створив робочу базу даних, яка містить 1674 записи з розподілом по основних фітогеографічних районах Українських Карпат. У результаті проведеної роботи мені також вдалося виявити локалітети в межах Українських Карпат, які раніше не згадувалися в українських публікаціях і працях більшості іноземних дослідників. Зокрема, віднайдено посилання на локалітети Heracleum sphondylium subsp. transsilvanicum у Мармароші та на Свидівці (раніше наводився лише з Чорногори і Чивчин), Koeleria macrantha subsp. transsilvanica на Мармароші (раніше не було точних відомостей про наявність даного таксону в Українських Карпатах), Noccaea dacica на Чорногорі (раніше наводився лише для Свидівця), Oxytropis carpatica на Чорногорі, Scorzoneroides pseudotaraxaci на Чорногорі та Гриняві (раніше наводився лише для Свидівця), а також Trifolium sarosiense на Чорногорі та Свидівці (раніше не було точних відомостей про наявність даного таксону в Українських Карпатах). Таким чином, в Українських Карпатах наявні щонайменше 76 ендемічних і субендемічних таксонів, а ще трьох таксонів (Dianthus spiculifolius, Leucanthemopsis alpina та Trisetum macrotrichum) скоріше за все немає, хоча вони й згадуються інколи в літературі.

Ключові слова


Карел Домін, ендемічні рослини, біогеографія, збереження рослин, Карпати

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Kotov M.Y., Chopyk V.Y. Osnovnye cherty flory y rastytelnosty Ukraynskykh Karpat // Flora y fauna Karpat. M.: Yzd-vo AN SSSR, 1960. S. 3–33.

Malynovskyi K., Tsaryk Y., Kyiak V., Nesteruk Yu. Ridkisni, endemichni, reliktovi ta pohranychnoarealni vydy roslyn Ukrainskykh Karpat. Lviv: Liha-Pres. 2002. 76 s.

Myhal A.V., Shevera M.V. Domin Karel // Entsyklopediia suchasnoi Ukrainy. K.: NAN Ukrainy, 2008. T. 8. S. 251.

Tasienkevych L. Rozmaittia flory sudynnykh roslyn v Ukrainskykh Karpatakh // Pratsi Nauk. t-va im. T. Shevchenka. 2003. T. 12. S. 145–157.

Chervona knyha Ukrainy. Roslynnyi svit / pid red. Ya.P. Didukha (red.). K.: Hlobalkonsal­tynh, 2009. 900 s.

Chopyk V.I., Fedoronchuk M.M. Flora Ukrainskykh Karpat. Ternopil: Terno-hraf, 2015. 712 s.

Chornei I.I. Do pytannia pro endemizm flory Ukrainskykh Karpat // Zapovidna sprava v Ukraini. 2006. T. 12. № 2. 7–16.

Krahulec F. Karel Domin (1882–1953) // Živa. 2012. Vol. 4. P. 65–66.

Kricsfalusy V.V., Budnikov G.B. Endemic vascular plants in the Ukrainian Carpathians // Mountains and people. In context of sustainable development: Proc. of Int. Conf. Rakhiv. 2002. P. 356–360.

Niketić M., Cikovac P., Barina Z., Pifkó D., Melovski L., Duraki Š., Tomović G. Viola chelmea and Viola jooi (Violaceae), new species for the flora of Serbia and their distribution in the Balkan peninsula and the Carpathians // Bulletin of the Natural History Museum of Belgrade. 2015. Vol. 8. P. 49–74.

Novikoff A.V., Hurdu B.-I. A critical list of endemic vascular plants in the Ukrainian Carpathians // Contrib. Bot., Cluj-Napoca. 2015. Vol. 50. P. 43–91.

Novikov A., Hurdu B.I. Geomorphologic division of the Ukrainian Carpathians for routine use in biogeography // Biogeography of the Carpathians: Ecological and evolutionary facets of biodiversity: proc. of the second interdisciplinary symposium (Cluj-Napoca, 28–30 September 2017) / Studia Universitatis Babeş-Bolyai, Biologia. 2017. Vol. 62 (Sp. Iss.): 172–173.

Pawłowski V. Ogolna charakterystyka geobotaniczna gor Czywczynskich // Rozprawy wydzialu mat.-przyrodniczego. Kraków: Polsk. akad. Umiej. 1948. S. 1–72.

Pax F. Grundzüge der Pflanzenverbreitung in den Karpathen. Bd. I & II. Leipzig. 1898–1908. 564 S.

Tasenkevich L. Regional phytogeografical division of the Carpathians // Roczniki Biesz­czadzkie. 2005. Vol. 13. P. 15–28.

Wójcik Z.J. O polskich badaniach geologicznych w Karpatach Słowackich w okresie międzywojennym // Kwart Hist. Nauki i Techn. 1985. R. 30. S. 672–673.

Zapałowicz H. Conspectus florae Galiciae criticus. Krakόw: Nakładem Akad. Um. 1906. P. 35–36.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vlubs.2018.78.12

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.