ЛІПОПРОТЕЇНОВИЙ ПРОФІЛЬ І АКТИВНІСТЬ ЕНЗИМІВ ПЕЧІНКИ У КРОВІ ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ДРУГОГО ТИПУ ЗА УМОВ  РОЗВИТКУ ІШЕМІЧНОГО ІНСУЛЬТУ

T. Tsarenko, O. Kravchenko, O. Savchuk

Анотація


Одним із загальновизнаних чинників гострих порушень мозкового кровопостачання є цукровий діабет. Численні дослідження показали, що у патогенезі діабетичних церебральних порушень бере участь багато факторів, найбільш важливими з яких є зміни метаболізму в нейронах. Метою дослідження було визначити біохімічні особливості ліпопротеїнового спектра і активність гамма-глутамілтрансферази й лужної фосфатази за умов ішемічного інсульту та при цукровому діабеті 2 типу у разі розвитку ішемічного інсульту. У результаті проведених досліджень було встановлено, що ішемічний інсульт характеризується проатерогенними змінами вмісту ліпопротеїнів крові (зростанням рівня загального холестеролу та зниженням концентрації ліпопротеїнів низької щільності). При цьому для пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу за умов розвитку ішемічного інсульту характерна така ж тенденція з більш вираженими змінами ліпопротеїнограми. Активність гамма-глутамілтранспептидази була вищою (але в межах контрольних значень) при ішемічному інсульті з цукровим діабетом, що може вказувати на посилення прооксидантних процесів і активацію детоксикації. У той же час лужна фосфатаза була вищою у осіб з ішемічним інсультом. Отримані результати дали змогу встановити також суттєві відмінності значення індексу маси тіла (ІМТ) у групі пацієнтів з ішемічним інсультом, що супроводжується цукровим діабетом 2 типу.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.