Активність лАктАтдегідрогенАзи безклітинних екстрАктів сульфАтвідновлювАльних бАктерій Desulfovibrio piger VIB-7 тА Desulfomicrobium sp. rod-9

I. Kushkevych

Анотація


Досліджено активність лактатдегідрогенази безклітинних екстрактів сульфатвідновлю-вальних бактерій Desulfovibrio piger Vib-7 і Desulfomicrobium sp. Rod-9, ізольованих з кишечника людини. Визначено оптимальну температуру (+35ºC) і рН 8.0 для лактатдегідрогеназної реакції у екстрактах обох штамів. Проведено аналіз кінетичних властивостей лактатдегідрогенази досліджуваних бактерій. Встановлено, що активність лактатдегідрогенази, початкова (миттєва) швидкість реакції (V0) і максимальна швидкість лактатдегідрогеназної реакції (Vmax) є значно вища у клітинах бактерій D. piger Vib-7, а ніж у Desulfomicrobium sp. Rod-9. Кінетичні параметри активності лактатдегідрогенази залежали від концентрації субстрату. Відповідно до отриманих результатів, збільшення концентрації лактату у діапазоні від 1,0 до 9,0 мМ спричиняло наростання активності досліджуваного ензиму, після чого активність підтримується на незмінному (плато) рівні. Розраховано константи Міхаеліса (Km) досліджуваної ферментативної реакції (0,83±0,07 мM для D. piger Vib-7 та 1,54±0,14 мM для Desulfomicrobium sp. Rod-9).

Ключові слова: сульфатвідновлювальні бактерії, лактатдегідрогеназа, мікробіоценоз кишечника, запальні захворювання кишечника.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.