ВПЛИВ ІМУНОМОДУЛЯТОРІВ ПРИРОДНОГО ПОХОДЖЕННЯ НА кОНцЕНТРАцІю бІЛкОВИХ фРАкцІй І РІВЕНЬ кОРТИЗОЛУ У ПЛАЗМІ кРОВІ ЩУРІВ ЗА УМОВ СТРЕСУ

S. Grabovskyi, O. Grabovska, D. Ostapiv

Анотація


У статті представлені результати визначення вмісту протеїнових фракцій і рівня кортизолу у плазмі крові лабораторних тварин, яким додатково до корму додавали біологічно активні речовини рослинного і тваринного походження: екстракт селезінки, екстракти ехінацеї та лимоннику, пророщене зерно. Аерозольне введення екстракту селезінки до корму збільшує концентрацію β- й γ-глобулінів і знижує рівень кортизолу у плазмі крові щурів порівняно з контролем, що може свідчити про зниження стресочутливості перед забоєм. Результати, отримані нами у модельному експерименті на щурах, можуть бути використані у дослідженнях показників клітинного імунітету і концентрації стресових гормонів, зокрема кортизолу, на домашніх тваринах з метою підвищення резистентності організму, корекції та нівелювання стресового стану тварин перед забоєм.

Ключові слова: щури, передзабійний стрес, екстракти селезінки, ехінацеї та лимоннику, білкові фракції, кортизол. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.