АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ДІЯ ЕФІРНИХ ОЛІЙ ЛАВАНДИ ТА РОЗМАРИНУ НА ЗБУДНИКА ЧОРНОЇ БАКТЕРІАЛЬНОЇ ПЛЯМИСТОСТІ ПЕРЦЮ XANTHOMONAS VESICATORIA

M. Honcharenko, O. Radchenko, O. Lytvynchuk

Анотація


Дослідження спрямоване на з’ясування антибактеріальної дії ефірних олій (ЕО) лаванди та розмарину на Xanthomonas vesicatoria 33-1 – збудника чорної бактеріальної плямистості перцю овочевого. ЕО у дослідах застосовували в нативній формі з додаванням Твіну 80 проти планктонної та біоплівкової культур. Встановлено, що МІК для ЕО лаванди щодо планктонних клітин X. vesicatoria 33-1 становила <0,195%, причому ефект був бактерицидний. За контакту клітин X. vesicatoria 33-1 з 1% ЕО лаванди у фізіологічному розчині та часу експозиції 15 хв показник виживання lg (Nt/No) зменшувався майже на 4 lg, а з 0,5% за 30 хв – лише на 1,3 lg. Показано, що найкраще (на 76–87%) викорінення біоплівки X. vesicatoria 33-1 з полістиролових лунок відбувалося за їх обробки 3% ЕО лаванди та 12% ЕО розмарину впродовж 30 хв. Отримані результати свідчать про перспективність подальших досліджень ЕО як основи для створення екологічно чистих засобів боротьби з фітопатогенними бактеріями.

Ключові слова: Xanthomonas vesicatoria, ефірні олії, викорінення біоплівки, антибактеріальна дія.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.