ВІДНОВЛЕННЯ СУЛЬФАТ-, НІТРАТ- І НІТРИТ-ЙОНІВ БАКТЕРІЯМИ РОДУ DESULFOVIBRIO ЗА ВПЛИВУ СПОЛУК ФЕРУМУ (ІІІ), ХРОМУ (VI) ТА МАНГАНУ (ІV)

O. Moroz, S. Hnatush, Ch. Bohoslavets, G. Yavorska, B. Borsukevych

Анотація


Встановлено, що сульфатвідновлювальні бактерії Desulfovibrio desulfuricans ІМВ К-6, Desulfovibrio sp. Yav-6 і Desulfovibrio sp. Yav-8, виділені з озера Яворівське, з різною інтенсивністю відновлюють у процесі анаеробного дихання Fe3+, Cr6+ та Mn4+ за концентрації 3,47 мМ їх сполук у середовищі Кравцова-Сорокіна. Внесення C6H5O7Fe, K2Cr2O7, MnO2 за концентрацій 0,5; 2,5; 3,5 мМ до інкубаційної суміші спричиняє пригнічення нагромадження біомаси та здійснювані бактеріями дисиміляційні сульфат-, нітрат- і нітритредукцію. За токсичним впливом на метаболічну активність бактерій досліджені сполуки металів можна розмістити у такій послідовності: MnO2, K2Cr2O7 та C6H5O7Fe. Mn (IV) оксид, калій біхромат і Fe (III) цитрат за концентрації 3,5 мМ у інкубаційній суміші пригнічували рівень відновлення бактеріями сульфат-йонів у середовищі з SO42- у 1,9; 1,8 і 1,7 разу, рівень відновлення нітрат-йонів у середовищі з NO3- у 5,1; 5,0 і 3,9 разу, рівень відновлення нітрит-йонів у середовищі з NO2- у 5,7; 5,0 і 4,7 разу відповідно. Дисиміляційні нітрат- і нітритредукція, здійснювані бактеріями роду Desulfovibrio, виявилися більш чутливими до негативної дії C6H5O7Fe, K2Cr2O7 та MnO2, порівняно з процесом дисиміляційної сульфатредукції.

Ключові слова: сульфатвідновлювальні бактерії, важкі метали, гідроген сульфід, йони амонію, сульфат-йони, нітрат-йони, нітрит-йони.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.