Біометричний аналіз показників прооксидантно-антиоксидантного стану плазми крові щурів за дії гістаміну і кверцетину

N. Harasym, N. Toyliev, N. Bodnarchuk, A. Zyn

Анотація


Досліджували закономірності впливу гістаміну у концентраціях 0,01; 0,1; 1; 10 мкМ і кверцетину в концентраціях 0,1; 0,3; 0,5; 1; 3; 5 мМ, а також їхню поєднану дію на прооксидантно-антиоксидантний стан плазми крові щурів, застосовуючи кластерний і факторний біометричні аналізи. Встановили, що експериментальні групи за досліджуваними показниками (ТБК-позитивні продукти, гідропероксиди ліпідів, карбонільні групи протеїнів нейтрального й основного характеру, супероксидний аніон-радикал, супероксиддисмутаза, каталаза, відновлений глутатіон, АТФ) розподілилися між 13 кластерами (згідно з кластерним аналізом). В одній групі подібності виявилася дія гістаміну в концентраціях 0,01 мкМ і 1 мкМ. Подібний вплив на показники прооксидантно-антиоксидантного стану плазми крові чинять кверцетин у концентрації 0,5 мМ і гістамін у концентрації 0,1 мкМ. Поєднане додавання до крові гістаміну в концентрації 10 мкМ і кверцетину в концентраціях 0,1; 0,5; 3 мМ зумовлюють однакові зміни зазначених досліджуваних показників. Кластерний аналіз також об’єднав поєднану дію гістаміну в концентрації 0,01 мкМ і кверцетину в концентраціях 0,1 і 3 мМ. Важливо зазначити, що у тих кластерах, до експериментальних груп крові яких додавали і гістамін, і кверцетин, встановлено зниження вмісту карбонільних груп протеїнів, що свідчить про зменшення ураження протеїнів унаслідок процесів вільнорадикального окиснення. Застосовуючи факторний аналіз, встановили наявність трьох прихованих факторів, які впливають на процеси вільнорадикального окиснення крові за дії гістаміну і кверцетину. Виявлено високу кореляцію фактора І з карбонільними групами протеїнів, відновленим глутатіоном, супероксидним аніон-радикалом. Фактор ІІ найбільше корелює з АТФ, супероксиддисмутазою, гідропероксидами ліпідів. Висока тіснота взаємозв’язку є між фактором ІІІ і ТБК-позитивними продуктами й каталазою. Враховуючи тісноту взаємозв’язку, факторові І було надано назву «фактор дії на білки», факторові ІІ – «фактор дії на біоенергетику та ініціатор процесів пероксидного окиснення ліпідів», факторові ІІІ – «фактор посилення процесів пероксидного окиснення ліпідів». Встановлено, що кверцетин активує фактор І (вплив на білки, зумовлюючи їхнє окиснення) та фактор ІІІ (посилення процесів пероксидного окиснення ліпідів) залежно від концентрації препарату. Кверцетинові у концентрації 1 мМ належать властивості обох факторів (І і ІІІ).

Ключові слова


плазма крові; гістамін; прооксидантно-антиоксидантний стан; кверцетин; кластерний аналіз; факторний аналіз

Повний текст:

PDF

Посилання


Воронкова Ю. С. Біохімічні характеристики еритроцитів щурів пухлиноносіїв за введення цисплатину та кластерних сполук ренію: дис. … канд. біол. наук: 03.00.04. Дніпропетровськ, 2015. 161 с.
Гарасим Н. П., Бура М. В., Боднарчук Н. О. Великий практикум з біофізики. Лабораторний практикум: навч.-метод. посіб. для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 091 – Біологія. Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2023. 200 c.
Денисенко С. В., Костенко В. А. Изменения продукции активных форм кислорода в семенниках белых крыс в условиях хронической интоксикации нитратом натрия // Сучасні проблеми токсикології. 2005. № 4. С. 44–46.
Єфімeнко Н. В. NO-залeжна рeгуляція морфофункціонального стану тромбоцитів та eритроцитів крові за умов алкогольної інтоксикації: дис. … д-ра філософії (канд. біол. наук): 03.00.04. Львів, 2017. 193 с.
Мещишен І. Ф. Метод визначення окиснювальної модифікації білків плазми (сироватки) крові // Буковин. мед. вісн. 1998. Т. 2. № 1. С. 156–158.
Олексюк Н. П., Янович В. Г. Активність про- і антиоксидантних систем у печінці прісноводних риб у різні пори року // Укр. біохім. журн. 2010. № 82 (3). С. 41–48.
Радченко О. М. Гістамін як життєво важливий універсальний регулятор // Раціональна фармакотерапія. 2017. № 4 (45). С. 5–9.
Сибірна Н. О., Маєвська О. М., Барська М. Л. Дослідження окремих біохімічних показників за умов оксидативного стресу. Львів: Вид. центр ЛНУ ім. І. Франка, 2006. 60 с.
Amalia Di Petrillo, Germano Orrù, Antonella Fais, Massimo C. Fantini. Quercetin and its derivates as antiviral potentials: A comprehensive review // Phytother. Res. 2022. Vol. 36 (1). P. 266–278. doi: 10.1002/ptr.7309.
Atze van der Pol, Wiek H. van Gilst, Adriaan A. Voors, Peter van der Meer. Treating oxidative stress in heart failure: past, present and future // Eur. J. Heart Fail. 2019. Vol. 21. P. 425–435. doi:10.1002/ejhf.1320
Carracedo J., Ramírez-Carracedo R., Martínez de Toda I. et al. Protein Carbamylation: A Marker Reflecting Increased Age-Related Cell Oxidation // Int. J. Mol. Sci. 2018. Vol. 19. P. 1495. doi:10.3390/ijms19051495. https://doi.org/10.3390/ijms19051495
Demkovych A. Effects of flavonol quercetin on activity of lipid peroxide oxidation in experimental bacterial-immune periodontitis // Interv. Med. Appl. Sci. 2019. Vol. 11 (1). Р. 55–59. doi: 10.1556/1646.10.2018.48
Hongzhong Li., Yi Xiao, Qin Li. et al. The allergy mediator histamine confers resistance to immunotherapy in cancer patients via activation of the macrophage histamine receptor H1 // Cancer Cell. 2022. Vol. 40 (1). P. 36–52. doi: 10.1016/j.ccell.2021.11.002. Epub 2021 Nov 24.
Jinbong Park Anti-Anaphylactic Activity of Isoquercitrin (Quercetin-3-O-β-d-Glucose) in the Cardiovascular System of Animals // Biomedicines. 2020. Vol. 8. P. 139. doi:10.3390/biomedicines8060139
Jiri Mlcek, Tunde Jurikova, Sona Skrovankova, Jiri Sochor. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response // Molecules. 2016. Vol. 21. P. 623. doi:10.3390/molecules21050623
Junzhi Liang, Yingzhuo Gao, Ziyi Feng. et al. Reactive oxygen species and ovarian diseases: Antioxidant strategies // Redox Biology. 2023. Vol. 62. P. 102659 https://doi.org/10.1016/j.redox.2023.102659
Lowry O. H. Protein measurement with the Folin phenol reagent // J. Biol. Chem. 1951. Vol. 193 (1). P. 404–415.
Oriol Comas-Basté, Sònia Sánchez-Pérez, Maria Teresa Veciana-Nogués et al. Histamine Intolerance: The Current State of the Art // Biomolecules. 2020. Vol. 10. P. 1181. doi:10.3390/biom10081181.
Rui-Qi Xu, Ling Ma, Timson Chen et al. Sophorolipid inhibits histamine-induced itch by decreasing PLC/IP3R signaling pathway activation and modulating TRPV1 activity // Sci. Rep. 2023. Vol. 13 (1). P. 7957. doi: 10.1038/s41598-023-35158-9.
Shangze Gao, Keyue Liu, Wenhan Ku et al. Histamine induced high mobility group box-1 release from vascular endothelial cells through H1 receptor // Front Immunol. 2022. Vol. 5 (13). P. 930683. doi: 10.3389/fimmu.2022.930683.
Sònia Sánchez-Pérez, Oriol Comas-Basté, Adriana Duelo et al. Intestinal Dysbiosis in Patients with Histamine Intolerance // Nutrients. 2022. Vol. 14. P. 1774. https://doi.org/10.3390/nu14091774
Wolfgang J. Schnedl, Dietmar Enko. Histamine Intolerance Originates in the Gut // Nutrients. 2021. Vol. 13. P. 1262. https://doi.org/10.3390/nu13041262
Yao Li, Jiaying Yao, Chunyan Han et al. Quercetin, Inflammation and Immunity // Nutrients. 2016. Vol. 8. Р. 167. doi:10.3390/nu8030167.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vlubs.2024.92.01

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.