Історія невидимої діяспори: Іван Світ та його «Скорочена історія українського руху на Далекім Сході /Азія/»

Olga Khomenko


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/uam.2022.31.1852

Анотація


У статті проаналізовано «Скорочену історію українського руху на Далекім Сході /Азія/», яку написав український журналіст та історик Іван Світ у січні 1938 р., перебуваючи в еміґрації в Китаї. Ця праця зберігається в архіві Української Вільної Академії Наук у США[1], однак вперше була опублікована лише в грудні 2021 р. в Україні[2].

Іван Світ три десятиріччя прожив на Далекому Сході й в Азії та був свідком, активним учасником і літописцем українських рухів і процесів творення України поза межами її основної території. У статті висвітлено історичні умови, причини написання цього документа і його зміст. Також проналізовано роль Івана Світа у творенні нового погляду на місце й роль українців у російських імперських колонізаційних процесах на Далекому Сході і в трансформації усвідомлення самого досвіду української еміґрації з локального на глобальний.

Ключові слова:_Іван Світ, історія української еміґрації, український рух, Далекий Схід, Азія, Китай, Маньджурія[3], колонізація, глобалізація.



[1] Авторка щиро вдячна президентові УВАН панові Альберту Кіпі, хранительці фондів музею-архіву імені Дмитра Антоновича пані Тамарі Скрипці та працівниці архіву пані Ларисі Заник за сприяння в роботі з архівними матеріялами.

[2] Це дослідження стало можливим завдяки гранту програми Фулбрайта у період 2018–19 рр.

[3] Авторка вживає варіянт написання І. Світа.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.