CHANGES IN FATTY ACID COMPOSITION OF TOTAL LIPIDS AND THE LEVEL OF LIPID PEROXIDATION PRODUCTS IN THE RESIDUAL YOLK OF EMBRYOS DEPENDING ON THE CONTENT OF VITAMINS А, D3, Е IN DIET OF GEESE IN THE REPRODUCTIVE PERIOD

O. V. Moravska, S. O. Vovk


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0401.078

Abstract


Complex introduction in mixed fodder of geese at the reproductive period of vitamin A in quantity of 10,000 IU vitamin D3 in quantity of 3,000 IU and vitamin Е in quantity of 35 IU per 1 kg of mixed fodder leads to an increased level of polyunsaturated fatty acids in total lipids of the residual yolk of embryos. This was due to an increase in the content of linoleic, arachidonic, docosapentaenoic and docosahexaenoic fatty acids. Such diet also supported a physiological level of products of lipid peroxidation in the residual yolk of geese embryos.


Keywords


geese, embryos, residual yolk, vitamins А, D3, Е, fatty acids, lipid peroxidation products

References


1. Гонський Я.І., Максимчук Т.П., Калинський М.І. Біохімія людини. Тернопіль: Укрмедкнига, 2002, 744 с.

2. Евстигнеева Р.П., Волков И.М., Чудинова В.В. Витамин Е как универсальный антиоксидант и стабилизатор биологических мембран. Биологические мембраны, 1998; 15(2): 119-135.

3. Коробейникова С.Н. Модификация выделения продуктов перекисного окисления липидов в реакции с ТБК. Лабораторное дело, 1989; 7; 8-9.

4. Куртяк Б.М., Янович В.Г. Жиророзчинні вітаміни у ветеринарній медицині і тваринництві. Львів: Тріада плюс, 2004. 426 с.

6. Куткіна Л.Б., Янович В.Г. Вміст вітаміну Е і продуктів перекисного окиснення ліпідів у яйцях, печінці і жовточному мішку гусенят за різного вмісту вітаміну Е в раціоні гусок. Біологія тварин, 2004; 6(1-2): 140-143.

6. Мирончик В.В. Способ определения содержания гидроперекисей липидов в биологических тканях // Авторское свидетельство SU 1084681 А.-1984.

7. Моравська О.В., Вовк С.О. Зміни жирнокислотного складу загальних ліпідів тканин ембріонів залежно від рівня токоферолу в раціоні гусей у репродуктивний період. Наук. вісник ЛНУВМБТ, 2009; Т. 11. № 3(42). Част. 2. С.135-142.

8. Немировский В.І., Терещук О.М., Гнатів В.І., Скорохід В.Й. Визначення органічних кислот у біологічному матеріалі методом газохроматографічного аналізу. Методичні рекомендації. Львів, 1984. 40 с.

9. Стальная И.Д. Метод определения диеновой конъюгации ненасыщенных высших жирных кислот. Современные методы в биохимии. М.: Медицина, 1977. С. 63 - 64.

10. Петренко О.М., Данченко О.О. Особливості жирнокислотного складу ліпідів мозку гусенят на тлі різної Е-вітамінної забезпеченості. IX Укр. Біохім. з'їзд, 24-27 жовтня 2006 р.: тези доп. X., 2006, т.1. с. 162.

11. Ребров В.Г., Громова О.А. Витамины и микроэлементы. М.: Алев-В, 2003. 648 с.

12. Чаговец Р.В. и др. Витамины VI. Химия и биохимия витамина D и его приминение. Киев: Наукова думка, 1971. 217 с.

13. Chen X.J., Mao H.L., Ma X.M., Liu J.X. Effects of dietary corn oil and vitamin E supplementation on fatty acid profiles and expression of acetyl CoA carboxylase and stearoyl-CoA desaturase gene in Hu sheep. Anim. Sci. J, 2010; 81(2): 165-71.
https://doi.org/10.1111/j.1740-0929.2009.00731.x
PMid:20438496

14. Colombo M.L. An update on vitamin E, tocopherol and tocotrienol-perspectives. Molecules, 2010; 15(4): 2103-13.
https://doi.org/10.3390/molecules15042103
PMid:20428030 PMCid:PMC6257355

15. Galli F, Azzi A. Present trends in vitamin E research. Biofactors, 2010; 36(1): 33-42.
https://doi.org/10.1002/biof.75
PMid:20108329

16. Silva L. A., Pinho C. A., Silveira P.C. et al. Vitamin E supplementation decreases muscular and oxidative damage but not inflammatory response induced by eccentric contraction. J. Physiol. Sci, 2010; 60(1): 51-57.
https://doi.org/10.1007/s12576-009-0065-3
PMid:19859781

17. Lee T.F., Mak K.M., Rackovsky O. et al. Downregulation of hepatic stellate cell activation by retinol and palmitate mediated by adipose differentiation-related protein (ADRP). J. Cell Physiol, 2010; 223(3): 648-57.
https://doi.org/10.1002/jcp.22063
PMid:20143336 PMCid:PMC2913969


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2010 Studia biologica

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.