ВПЛИВ ГРОМАДСЬКО-ОСВІТНЬОЇ ІНІЦІАТИВИ ХАРКІВСЬКИХ НАУКОВЦІВ НА РОЗВИТОК УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ОСВІТИ У ХІХ–на поч. ХХ ст.

Olena Druhanova

Анотація


З’ясовано, що громадсько-освітні ініціативи професорів Харківського університету ХІХ – поч. ХХ ст., що були спрямовані на просвітництво населення різних вікових груп, які відбувалися у різноманітних формах (актові промови, популярні літературні вечори та наукові читання для студентської й учнівської молоді, публічні читання) сприяли “…збудженню розумової діяльності”, розвитку у слухачів “художнього смаку і любові до рідного слова”, розуміння у них необхідності й безпосереднього впливу освіти й науки на прогресивний розвиток суспільства.
Доведено, що під впливом громадсько-освітньої ініціативи професорів у 20–40-х рр. ХХ ст. у Харківському університеті створилося середовище, в якому “…ясно й міцно визначились … слов’янські інтереси”, що сприяло залученню талановитої молоді до науково-дослідної роботи, формуванню у неї захоплення українською піснею, зародження та розвитку зацікавлення до історичних пам’яток українського народу тощо.
Виявлено, що на розвиток університетської освіти й науки вплинула благодійна цільова допомога студентам, яку надавали професори у вигляді стипендій та премій, пожертвувань капіталів, різноманітних книжок тощо. Визначено, що громадсько-освітні ініціативи науковців Харківського університету сприяли також розбудові вітчизняної системи вищої освіти різних форм власності й професійної спрямованості.
Ключові слова: громадсько-освітня ініціатива, професорсько-викладацький склад, Харківський університет, освіта, розвиток, ХІХ – поч. ХХ ст.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2017.32.8132

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.