РОЗВИТОК ЖІНОЧОЇ ОСВІТИ У ГАЛИЧИНІ (КІНЕЦЬ ХІХ СТ. – ПОЧАТОК ХХ СТ.)

Yevheniia Khlanta, Valentyna Delenko

Анотація


Статтю присвячено дослідженню особливостей отримання жінками вищої освіти в Галичині у другій половині XIX – на початку XX ст. Показано історичний контекст та соціальні динаміки, що визначали можливості жінок отримати вищу освіту у цьому регіоні. Зазначено, що доступ жінок до вищої освіти був суттєво обмежений та запізненим порівняно з іншими країнами; жінки не мали права вступати до університетів до 1897 року, а після отримання цього права стикалися з дискримінацією та нерівністю. Наголошено про обмеження доступу жінок, що визначали як консервативні, так і ліберально-консервативні світогляди, а також складне економічне становище місцевого населення. Проте з початком XX ст. зміни у світогляді та економіці сприяли розширенню можливостей жінок отримати вищу освіту. У статті виокремлено та схарактеризовано етапи боротьби жінок за право навчання в університетах Галичини, зокрема Львівському університеті.

Зазначено, що необхідність вищої освіти для жінок в Галичині ставала все більш очевидною у зв’язку зі змінами в суспільстві та ринку праці. Жінки почали виявляти більший інтерес до освіти, оскільки вона відкривала для них нові можливості у професійному й особистому житті. Набуття вищої освіти давало жінкам можливість стати активними учасницями суспільного життя, розширювати свої знання та навички, а також брати участь у різноманітних сферах діяльності.

Зазначено, що важливим фактором у розвитку жіночої вищої освіти стали ініціативи окремих освітян та громадських діячів, які активно пропагували ідею рівних прав і можливостей для жінок у сфері освіти. Вони підтримували відкритість університетської освіти для жінок і їхні зусилля у вивченні наукових дисциплін та отриманні академічних ступенів.

Дослідження свідчить про обмеження та обмеженість доступу до джерел інформації, а також визначає напрями подальших досліджень, включаючи вивчення особистого досвіду жінок, порівняльний аналіз з іншими регіонами, та аналіз впливу емансипації жінок на суспільство.

Ключові слова: жіноча освіта, університети, емансипація жінок, вища освіта, Галичина, Габсбурзька монархія.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Благий В. Студентки Львівського університету в 1897–1914 рр. Вісник Львівського університету. Серія історична. 1998. Вип. 33. С. 132–138.
  2. Богачевська-Хом’як М. Білим по білому: жінки в громадському житті України (1884–1939). Київ : Либідь, 1995.
  3. Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації ХІХ–ХХ століття. Київ : Генеза, 1996.
  4. Маланчук-Рибак О. Жінка в історії: Навчальна хрестоматія. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2002.
  5. Zbiór ustaw uniwersyteckich, które uczniowie c. k. uniwersytetów [...] otrzymują przy imatrykulacyi z dodaniem niektórych innych ustaw i przepisów młodzieży uniwersyteckiej potrzebnych. (б. д.). URL : https://polona.pl/item/zbior-ustaw-uniwersyteckich-ktore-uczniowie-c-k-uniwersytetowotrzymuja-przy,ODk3NDM0NjQ.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2024.40.12236

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.