ЗМІШАНЕ НАВЧАННЯ ЯК ШЛЯХ ДО РЕГЕНЕРАЦІЇ СУЧАСНОЇ ОСВІТИ

Valentyna Delenko, Mariia-Tereza Sholovii

Анотація


Розглянуто поняття змішаного навчання, де акцентовано на комбінації традиційних та онлайн-методів. Наведено традиційну модель змішаного навчання та її основні елементи. Статтю присвячено детальному аналізу нормативних документів, у яких зазначено основні напрями і рекомендації щодо інтеграції цього підходу в освітню систему. Активне дослідження зарубіжних (зокрема, у США, Канаді, Австралії, Норвегії, Нідерландах) та вітчизняних практик дає можливість глибше розуміти особливості та виклики застосування моделей змішаного навчання у закладах вищої освіти. Особливу увагу приділено аналізу їх ефективності та впливу на якість навчання студентів. Прогрес у розвитку інформаційного-комунікаційних технологій, а також несподівана пандемія у всьому світі призвели до суттєвих змін у всіх сферах життя, зокрема в освіті, підсиливши необхідність адаптації та пошуку нових підходів до навчання.

Через зміни, що відбулися в освітній сфері, організація освітнього процесу зазнала значних коректив та оновлень. Однією з головних інновацій стало впровадження змішаного навчання. Докладно окреслено основні аспекти цього підходу, наведено можливості його застосування, а також вказано на конкретні переваги для студентів та педагогів. Окремо розглянуто технічні та організаційні проблеми, які можуть постати перед викладачами під час планування, організації та реалізації форми змішаного навчання в реальній практиці. Уточнено, що однією з головних особливостей змішаного навчання є динамічна взаємодія суб’єктів у освітньому процесі. Ця взаємодія ґрунтується використанні шляхом поєднання різних видів навчання, таких як дистанційне (онлайн) та традиційне (офлайн) навчання. Зʼясовано, що більшість науковців підтримують думку, що змішане навчання – це не просто суміш різних форматів, а цілісний процес здобування знань, умінь і навичок, де головну роль відіграє поєднання сучасних та традиційних технологій навчання.

Виявлено, що, незважаючи на стійкий інтерес науковців до цієї проблеми та численні дослідження, сьогодні питання змішаного навчання як інноваційного шляху до регенерації сучасної освіти ще завжди залишається актуальним і не до кінця вирішеним. Це свідчить про складність і багатогранність цієї теми. Визначено, що особливого значення набуває проблема підготовки педагогів до організації змішаного навчання у закладах вищої освіти. Справді, для ефективної реалізації такої моделі навчання педагоги повинні володіти не тільки традиційними методами викладання, а й сучасними технологічними інструментами. Тому вивчення цього аспекту, а також розробка програм підготовки і підвищення кваліфікації педагогічних кадрів у контексті змішаного навчання є пріоритетним для сучасної освітньої системи.

Ключові слова: змішане навчання, моделі змішаного навчання, закордонний досвід, освіта.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Відкрита освіта України. URL : https://openedu.com.ua/ (дата звернення: 10.09.2023).
  2. Змішане навчання. Як вчителі працюють і офлайн, і онлайн. URL: https://nus.org.ua/articles/zmishane-navchannya-yak-vchyteli-pratsyuyut-i-oflajn (дата звернення: 10.09.2023).
  3. Змішане навчання: сутність та переваги URL : https://www.verkhnovyznytskashkola.org (дата звернення: 10.09.2023).
  4. Кривонос О. М. Використання інформаційно-комунікаційних технологій в навчанні: навч. посібник. Житомир : Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2013. 182 с.
  5. Кухаренко В. М. Змішане навчання. Вебінар. URL : http://www.wiziq.com/online-class/2190095-intel-blended (дата звернення: 10.09.2023).
  6. Blended Learning Defined. URL : https://www.pan opto.com/blog/what-is-blended-learning/ (дата звернення: 10.09.2023).




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2023.39.12033

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.