АНАЛІЗ МІФОЛОГІЧНИХ СТРУКТУР РОМАНУ-БАЛАДИ ВАЛЕРІЯ ШЕВЧУКА “ДІМ НА ГОРІ» У СТАРШІЙ ШКОЛІ

Yuliia Sydorenko

Анотація


Висвітлено проблему шкільного вивчення роману-балади Валерія Шевчука «Дім на горі» на основі аналізу міфологічних структур експліцитного типу. Актуальність дослідження обґрунтовано використанням автором міфологічної образності синкретичного походження на різних рівнях літературного матеріалу, що необхідно враховувати під час вивчення роману-балади здобувачами освіти в 11 класі. Запропоновано методичні підходи щодо опрацювання експліцитно виражених міфологічних структур. Окреслюються варіанти дослідження функціональної ролі міфологічної образності під час осмислення сюжетно-змістової тканини, часопросторової організації, образної системи, символіки та ідейного змісту, тематики і проблематики, жанрової та стильової природи роману-балади Валерія Шевчука «Дім на горі». Описано методику сюжетно-міфологічного аналізу твору, що полягає у виділенні та поглибленому опрацюванні важливих епізодів з міфологічною образністю (вставних міфів, легенд, фрагментів міфічних текстів та епізодів з ключовими міфологемами чи символами міфологічного змісту), установлення між ними зв’язків, визначення їхнього семантичного наповнення та художньої ролі. Поетапність роботи націлює на формування в учнів навичок текстуального дослідження твору. Особливості застосування сюжетно-міфологічного аналізу роману-балади Валерія Шевчука «Дім на горі» деталізуються на спеціально розробленому уроці для здобувачів освіти 11 класу. Навчальна діяльність учнів зосереджується на аналізі ключової міфологічної структури  (легенди про дім на горі), біблійної притчі про блудного сина, міфологем-символів (дім, гора, дорога, жінка), встановлення їх зв’язку з іншими рівнями твору, що дозволяє цілісно осмислити літературний матеріал, удосконалити навички вдумливого читання та аналітико-синтетичної роботи з художнім текстом.

Ключові слова: урок літератури, методика навчання літератури, міфологічна образність, міфологічні структури експліцитного типу, сюжетно-міфологічний аналіз.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Башмаківська Л. А. Використання тестових технологій у процесі вивчення творчості Валерія Шевчука у старшій школі. Валерій Шевчук в інтелектуальному діалозі гуманістичних епох: Збірник наукових праць і матеріалів. Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка. 2015. С. 218–226.
  2. Бондаренко Ю. І. Сюжетно-концептуальний шлях аналізу літературного твору в школі (на матеріалі новели О. Кобилянської «Valse melancholique»). Українська мова і література в школі. 2011. № 2. С. 22–25
  3. Данильченко І. Організація діалогічної взаємодії на уроках української літератури в старших класах (на прикладі роману В. Шевчука" Дім на горі"). Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем. 2010. № 20. С. 347–352.
  4. Кобилко Н. А. Реальний і міфологічний хронотоп дороги в романі Валерія Шевчука «Дім на горі». Наукові записки Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди. Сер.: Літературознавство. 2014. № 2. С. 74–81.
  5. Лісовський А. М. Твори Валерія Шевчука і літературний розвиток учнів. Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем. 2010. № 20. С. 362–366.
  6. Павлишин М. «Дім на горі» Валерія Шевчука. Сучасність. 1987. № 11(319). С. 28–41.
  7. Халін В. Розвиток літературно-художнього сприймання учнівської молоді при вивченні роману-балади Валерія Шевчука «Дім на горі». Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем. 2010. № 20. С. 378–381.
  8. Шевчук В.О. Вибрані твори: Роман-балада. Оповідання. Київ: Дніпро, 1989. 526 с.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2023.39.12026

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.