ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИНЦИПУ НАСТУПНОСТІ НАВЧАННЯ УЧНІВ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Petro Sikorskyi, Olha Bilyakovska

Анотація


Глибоко аналізовано основні недоліки навчання учнів у початковій школі, які негативно впливають не лише на адаптацію випускників початкової школи до навчання в базовій школі, а й суттєво вливають на ефективність їхнього подальшого навчання. Значний розрив між початковою та основною школою простежується не лише з суттєвими змінами у технологіях навчання, оскільки учнів навчає вже не один учитель, а й недостатньо збалансованими навчальними програмами. Підготовка вчителів у закладах вищої освіти потребує значного поліпшення, також потрібно вдосконалити взаємодію між учителями початкової та основної  школи. Аналіз освітніх проблем дав змогу авторам статті вирізнити та обґрунтувати чимало психолого-педагогічних умов, які підсилять реалізацію принципу наступності у навчанні учнів з переходом їх з початкової до основної школи, а саме: 1) глибоке вивчення психологічних особливостей учнів у початковій школі і відповідна взаємодія учителів початкових класів з учителями, які викладатимуть у п’ятому класі; 2) проведення у вересні спільного консиліуму учителів, які навчають учнів у п’ятому класі, класного керівника, практичного психолога з учителем, який навчав учнів у початковій школі; 3) ознайомлення учителів початкової школи з вимогами навчальних програм п’ятого класу; 4) вчасне призначення класного керівника у майбутньому п’ятому класі; 5) організація та проведення свята переходу випускників початкової школи до п’ятого класу за участю майбутнього класного керівника та батьків; 6) спільні методичні об’єднання учителів 4–5 класів; 7) організація батьківського лекторію, на якому ознайомлюють з особливостями освітнього процесу у п’ятому класі, використанням інших освітніх технологій, психолого-фізіологічними особливостями дітей цього віку тощо; 8) організація спільних курсів підвищення кваліфікації учителів 4–5 класів.

Ключові слова: принцип, наступність, початкова школа, базова школа, психолого-педагогічна умова.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Богославець О. Неперервність і наступність у навчанні дітей як передумова забезпечення якості освітнього процесу: навч.-метод. посібник. Черкаси, 2020. 32 с.
  2. Драйден Г., Вос Д. Революція в навчанні. Львів: Літопис, 2005. 542 с.
  3. Забезпечення наступності між початковою та середньою школою. https://sites.google.com/hoippo.km.ua/nastypnyst-4-5klas
  4. Мойсеюк Н. Є. Педагогіка: навч. посібник. Київ, 2001. 608 с.
  5. Педагогіка: навч. посібник / В. М. Галузяк, М. І. Сметанський, В. І. Шахов. Вінниця, 2006. 400 с.
  6. Савченко О. Я. Дидактика початкової школи: підручник для студентів педагогічних факультетів. Київ: Ґенеза, 1999. 368 с.
  7. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5 т. Т. 3. Київ: Рад. школа, 1977. С. 51, 101, 102, 114, 115.
  8. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5 т. Т. 4. Київ: Рад. школа, 1977. С. 411.
  9. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5 т. Т. 5. Київ: Рад. школа, 1977. С. 588.
  10. Фіцула М. М. Педагогіка: навч. посібник. Київ: «Академія», 2000. 544 с.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2023.38.11866

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.