ФОРМУВАННЯ ФАХОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ/СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАЛЬНОЇ (ОЗНАЙОМЧОЇ) ПРАКТИКИ

Iryna Subashkevych, Vira Korniat

Анотація


Визначено мету, завдання, зміст та особливості організації і проведення навчальної ознайомчої практики студентів 1 курсу освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” зі спеціальності 231 “Соціальна робота” у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Навчальна (ознайомча) практика є початковим етапом набуття студентами професійних знань, шляхом набуття практичних умінь і навичок соціальної та соціально-педагогічної діяльності з різними категоріями дітей та молоді в закладах соціального спрямування. Проходження практики є обов’язковим для всіх студентів спеціальності “Соціальна робота”. Її тривалість визначена навчальним планом і становить 2 тижні у 2 семестрі, загальна тривалість практики – 90 год., що відповідає трьом кредитам ЄКТС. Підсумком проходження практики є диференційований залік. Навчальна (ознайомча) практика є практикою пасивною, оскільки студенти ще не працюють самостійно, хоча можуть залучатися до виконання нескладних доручень. Вона організовується за пілотним принципом, що дає можливість за короткий термін охопити різні типи і види установ та служб соціальної допомоги різних організаційно-правових форм.

Розкрито основні етапи організації та проведення практики: підготовчий, робочий, підсумковий. У процесі практики студенти мають можливість: сформувати уявлення про реальну діяльність соціальних працівників/соціальних педагогів у закладах соціального спрямування, основні групи категорій осіб, з якими працює соціальний працівник/соціальний педагог; усвідомити проблеми клієнтів та шляхи їх вирішення установами соціальної сфери, громадськими організаціями та іншими структурами; працювати над формуванням професійних компетенцій.

Описано програмні компетентності: інтегральна компетентність, загальні компетентності, фахові компетентності спеціальності (ФК) та програмні результати навчання (ПРН).

Ключові слова: педагогічна практика, професійна підготовка, соціальний педагог, соціальний працівник, фахові компетентності.

Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Корнят В. C., Субашкевич І. Р. Навчальна ознайомча практика: методичні рекомендації для керівників практики і студентів. Львів : Малий видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2018. 20 с.
  2. Корнят В. С. Неперервність у системі професійної підготовки соціальних педагогів. Освітологічний дискурс : електронне фахове видання України. 2018. № 3–4 (22–23). С. 185–197. Режим доступу : https://od.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/534).
  3. Навчальна (ознайомча) практика. Програма та методичні рекомендації для керівників та студентів першого курсу спеціальності 231. Соціальна робота. https://pedagogy.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2022/03/231_Navchalna-oznayomcha-praktyka_metodrekomend_21-22.pdf
  4. Освітньо-професійна програма «Соціальна педагогіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти для здобувачів зі спеціальності 231. Соціальна робота. https://pedagogy.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2022/08/231-B-2022.pdf
  5. Силабус з навчальної дисципліни «Навчальна (ознайомча) практика», що викладається в межах ОПП «Соціальна педагогіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти для здобувачів зі спеціальності 231. Соціальна робота. https://pedagogy.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2022/03/Syl_231_Pr_navch_oznayomcha_2022-1.pdf




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.37.11655

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.