ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛІВ У РЕСПУБЛІЦІ МОЛДОВА: ТРАДИЦІЇ ТА ТЕНДЕНЦІЇ 

Otiliia Dandara

Анотація


Автор аналізує систему підготовки вчителів у Республіці Молдова. Підготовка вчителів є стратегічним питанням для Республіки Молдова, оскільки освіта проголошена національним пріоритетом, а також тому, що існують певні труднощі у забезпеченні системи освіти кваліфікованими фахівцями. Підготовка вчителів та якість підготовки цієї професійної категорії власне і є пріоритетом. Підготовка вчителів – це широкомасштабний процес, який охоплює педагогічні коледжі та університети. Порівняно з університетами, коледжі роблять приділяють більше уваги навчанню за допомогою діяльності. Пріоритетність підготовки вчителів також визначена програмними документами. Автор описує цю нормативно-правову базу та різні програми професійної підготовки вчителів у  Республіці Молдова. Описані навчальні програми передбачають професійну підготовку в фахових та педагогічних галузях, однак аналіз навчальних планів та результати опитувань показують, що деяким аспектам психолого-педагогічної підготовки надається більша вага, а іншим певним чином ігнорується. Професія вчителя не є однією з найпопулярніших в Республіці Молдова, хоча реалізується програма залучення молоді до вчительської діяльності та утримання молодих спеціалістів у системі освіти. Щодо мотивації вчителі зазначають, що розмір заробітної плати не має великого значення; скоріше їм подобається галузь/предмет, який вони викладають; їм подобається працювати з дітьми та молоддю; вони хочуть змінити життя дітей та молоді. Сьогодні в системі освіти Республіки Молдова працюють спеціалісти різних рівнів кваліфікації. Враховуючи важливість підготовки вчителів з точки зору якості освіти, модернізація програм підготовки та вдосконалення програм для сприяння професії вчителя має бути постійною турботою компетентних установ.

Ключові слова: професійне навчання; психолого-педагогічний режим; кар’єрне навчання; професійна кваліфікація.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


  1. Codul Educației al Republicii Moldova, 2014. https://www.legis.md
  2. Cucoș C. Educația. Reîntemeieri, dinamici, prefigurări, POLIROM, București, 2017.
  3. Education Partnerships for Development: Sustaining Teacher Quality in Context Project Report (prepared by Diane Mayer and Natia Sopromadze), project funded by the John Fell Fund, University of Oxford, 2021.
  4. Elliot Jh. Reconstructing Reacher Education, Routledge, USA& Canada, 2012
  5. Jelleb A. Lécole à l’épreuve des incertitudes, Berger – Levrault, Boulogne- Bilancourt, 2021.
  6. Pauc L., Borozan M., Dandara O. Iniţiere în cariera profesională pentru studenţii pedagogi. Chișinău, UPS „I. Creangă”, 2013.
  7. Strategia “Educația 2030”, (proiect) https://particip.gov.md




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.37.11643

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.