РОЗМЕЖУВАННЯ СТ. 206 КК УКРАЇНИ «ПРОТИДІЯ ЗАКОННІЙ ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ» ТА СТ. 355 КК УКРАЇНИ «ПРИМУШУВАННЯ ДО ВИКОНАННЯ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ» У КОНТЕКСТІ ПОСЯГАНЬ НА СВОБОДУ ДОГОВОРУ

Orest Hrynyshyn

Анотація


Статтю присвячено проблемним питанням кваліфікації злочинів, що посягають на свободу укладення та виконання договору. Зокрема, проведено розмежування між такими складами злочинів, як «Протидія законній господарській діяльності» (ст. 206 Кримінального кодексу України) та «Примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань» (ст. 355 Кримінального кодексу України). Зазначене розмежування реалізуються у контексті ситуацій, у яких відбувається примушування до укладення або виконання договору. Розкривається зміст та ознаки терміну «угода», що вживається у диспозиціях вказаних статей Кримінального кодексу України. Досліджено співвідношення вимог укласти угоду, виконати угоду та не виконувати угоду. За результатами аналізу виокремлено ключові розмежувальні ознаки між вказаними складами злочинів, які полягають у неоднаковому змісті самого поняття угоди, різних етапах договірного процесу, на якому винним пред’являється вимога, а також у змісті такої вимоги.


Ключові слова


угода, вимога, погроза, злочин, боржник

Повний текст:

PDF

Посилання


Dudorov, O. O.(2003). Zlochyny u sferi hospodars'koi diial'nosti: kryminal'no-pravova kharakterystyka. Kyiv: Yurydychna praktyka.

Naukovo-praktychnyj komentar do Kryminal'noho kodeksu Ukrainy. (2002). 2-he vyd., pererobl. ta dopovn. Kyiv: A.S.K.

Naukovo-praktychnyj komentar Kryminal'noho kodeksu Ukrainy. (2003). 3-tie vyd., pererobl. ta dopovn. Kyiv: Atika.

Rabinovych, P. M., Syvyj, R. B. (2008). Tsyvilistychnist' i pryvatnist' prav liudyny: do kharakterystyky spivvidnoshennia. Yurydychna Ukraina, 2, 40.

Skora, L. M. (2012). Kryminal'no-pravova kharakterystyka protydii zakonnij hospodars'kij diial'nosti. Kyiv.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2017.64.7314

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.