ДО ПИТАННЯ ПРО ВЗАЄМОВПЛИВИ ПРАВ ЛЮДИНИ ТА ЇЇ ПОТРЕБ

Anna Nakonechna

Анотація


Розкрито основні наукові підходи до понять «права людини» та «людські потреби», а також проаналізовано взаємовплив прав людини та її потреб.
Права людини розглянуто як певні можливості людини, котрі необхідні для її існування та розвитку в конкретно-історичних умовах, об’єктивно зумовлюються досягнутим рівнем розвитку суспільства і забезпечені обов’язками інших людей.
Стосовно феномена потреб людини виокремлено такі його інтерпретації як: вимога, дефіцит, нестача чого-небудь в організмі; відображення у свідомості людини того пред­мета, який може її задовольнити; відсутність якогось блага, цінності; об’єктивна необхід­ність для людини; системна реакція людини, в якій потреба постає відображанням у свідомості бажання (потрібності, бажаності чогось у цей момент), що часто переживається як внутрішня напруга та пробуджує психічну активність, пов’язану з цілеспрямованістю.
Взаємодія прав людини та її потреб виражається у тому, що перші впливають на формування, існування та задоволення потреби (виконуючи опредметнюючу, орієнтаційну, співвимірну, розподільчу, охоронну та пізнавальну функції стосовно останніх) і, водночас, потреби людини зумовлюють формування її прав, будучи соціальною основою останніх.


Ключові слова


людські потреби, права людини, взаємовпливи людських прав та потреб

Повний текст:

PDF

Посилання


Poljakova, I. P. (2003). Rol' cennostej v processe motivacii. Lipeck: Lipeckij gosudarstennyj tehnicheskij universitet.

Rabinovych, P. M. (2008). Osnovy zagal'noi' teorii' prava ta derzhavy. L'viv: Kraj.

Leont'ev, A. N. (1971). Potrebnosti, motivy i jemocii. Mоskva: Izd-vo Mosk.Un-ta.

Rabіnovich, P. M. (2006). Socialisticheskoe pravo kak cennost'. Odessa: Jurid. Lit.

Rabinovych, P. M. (2005). Instrumental'na cinnist' ob'jektyvnogo jurydychnogo prava. Visnyk Akademii' pravovyh nauk Ukrai'ny, 3(42), 8–30.

Petrov, A. V. (2003). Pro metodologichni pidhody do vyznachennja kategorij sutnosti prava. Vestnyk Nyzhegod. Un-ta ym. N.Y. Lobachevskogo. Seryja Pravo, 1(16), 69–79.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2017.64.7291

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.