РІШЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ ЯК ДЖЕРЕЛА ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

Nazarii Shparyk

Анотація


З’ясовано підстави застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, яка гарантує право на повагу до свого приватного, сімейного життя і до свого житла, у разі оскарження порушень екологічних прав громадян. На основні аналізу практики Європейського суду з прав людини охарактеризовано шляхи і способи захисту порушених екологічних прав громадян. З’ясовано причини та підстави звернень до Європейського суду з прав людини, де відповідачем у справах про порушення екологічних прав громадян виступала Україна. Узагальнено проблеми, що зумовили прийняття Європейським судом з прав людини рішень, у яких Україна визнана винною у порушенні екологічних прав. З метою вирішення екологічних проблем, на яких наголошував у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, у справах, де Україна виступала відповідачем, запропоновано: забезпечити оптимальне співвідношення між публічними інтересами громади, держави, довкілля і приватними екологічними інтересами громадян; підвищити санкції за ті порушення екологічного законодавства, що спричинили захворювання населення прилеглих до осередку забруднення територій; дотримуватися процесуальних строків вирішення спорів, що стосуються порушення екологічних прав громадян; законодавчо передбачити створення тимчасових спеціальних екологічних комісій для виявлення причин, можливих наслідків і шляхів та засобів усунення екологічно небезпечної діяльності на локальному рівні.


Ключові слова


Конвенція про захист прав людини й основоположних свобод, екологічні права, право на повагу до свого приватного і сімейного життя, практика Європейського суду з прав людини, судовий прецедент

Повний текст:

PDF

Посилання


Kalyshuk, L. A. (2015). Osoblyvosti zastosuvannja st. 8 Konvencii' pro zahyst prav ljudyny i osnovopolozhnyh svobod pry zahysti ekologichnyh prav gromadjan. Serija «Pravo», 31(2).

Tumanova, V. A., Jentina, L. M. (2002). Kommentarij k Konvencii o zashhite prav cheloveka i osnovnyh svobod i praktika ee primenenija. M. : NORMA, 336 p.

Chervjacova, A. O. (2011). Jevropejs'ka konvencija pro zahyst prav ljudyny i osnovopolozhnyh svobod. Jevropejs'kyj sud z prav ljudyny: Navchal'nyj posibnyk. HNU imeni V. N. Karazina, 136 p.

Kravchenko, S. M., Bonine, J. E. (2012). Interpretation of Human Rights for the Protection of the Environment in the European Court of Human Rights. McGeorge School of Law Symposium on The Global Impact and Implementation of Human Rights Norms, 281 p.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2016.62.395

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.