ДОКТОР ПРАВА, ДОЦЕНТ НАДРАГА ОЛЕКСАНДР АНТОНОВИЧ: ОСНОВНІ ВІХИ ЖИТТЯ ТА ПРАЦЯ НА ЮРИДИЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ  ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ІВАНА  ФРАНКА

Борис Йосипович Тищик

Анотація


В історії становлення та розвитку юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, якому цього року виповнилося 232 роки від дня утворення, є ще чимало маловідомих подій, особистостей, зокрема професорів і доцентів, які свого часу відіграли певну роль у цій історії.
Однією з таких маловідомих постатей є доктор права, доцент, дійсний член Львівського Наукового Товариства ім. Шевченка Олександр Надрага. Він працював на факультеті у перші повоєнні роки, потім був репресований і засланий у Сибір.
Після закінчення юридичного факультету (у 1909 році) Львівського університету О. А. Надрага став відомим адвокатом, був заступником повітового комісара ЗУНР продовж 1918–1919 років, працював викладачем римського права в Українському таєм­ному універ­ситеті у Львові, згодом –цивільного права у Богословській греко-католицькій академії, був одним із засновників Українського союзу адвокатів у Галичині. 1911року став доктором права.
Коли у 1939 році у Львові відкрито український радянський університет (з 1940 року імені Івана Франка), О. А. Надрагу запрошено читати курс римського права з титулом в. о. професора. Підготував кілька навчальних посібників. Після звільнення Львова від нацистів продовжив викладацьку працю в університеті, у 1946 році отримав офіційне звання доцента. Мав понад два десятки наукових публікацій. Восени О. А. Надрагу репресовано – «за содействие бандам ОУН», разом з сім’єю вивезено у Сибір. Повернувся в Галичину 1959 року.
Про особу О. А. Надраги і його працю на юридичному факультеті Львівського університету до цього часу не було жодних публікацій, тому подальша праця, зокрема над вивченням його наукової спадщини ще попереду.


Ключові слова


римське право, доцент Олександр Надрага, історія юридичної науки, юридичний факультет Львівського університету, забуті постаті

Повний текст:

PDF

Посилання


Arhiv Lvivskoho natsionalnoho universytetu imeni Ivana Franka, Fond R-119, opys 1/os., spr. 1022.

Pidkova, I., Shust, R. (Eds.). (2001). Dovidnyk z istoriyi Ukrayiny. Kyiv: Heneza.

Chuhayov, V. P. (Ed.). (1986). Lvivskyy universytet. Lviv: Vyshcha shkola.

Nadraha, O. (2004). Sered lvivskyh parkiv. Lviv: Piramida.

Shemshuchenko, Yu. S. (Ed.). (1998–2004). Yurydychna entsyklopediya (Vols. 1–6.). Kyiv: Ukrayinska Entsyklopediya.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2016.62.384

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.