ДОГОВІР ПРО СТВОРЕННЯ ЗА ЗАМОВЛЕННЯМ І ВИКОРИСТАННЯ ОБ’ЄКТА АВТОРСЬКОГО ПРАВА АБО ОБ’ЄКТА СУМІЖНИХ ПРАВ

Anatolii Romanko

Анотація


На підставі аналізу чинного законодавства України досліджено поняття, ознаки, істотні умови договору про створення за замовленням та використання об’єкта авторського права або об’єкта суміжних прав. Обґрунтовано доцільність зміни назви договору у ЦК України. Замість «договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелек-туальної власності» точнішою є назва «договір про створення за замовленням і викорис-тання об’єкта авторського права або об’єкта суміжних прав», оскільки договір є правовою підставою створення та набуття прав інтелектуальної власності виключно на об’єкти авторського/суміжних прав. Створення об’єктів патентного права, засобів індивідуалізації суб’єктів господарювання, товарів, робіт, послуг тощо на підставі договору виключається з огляду на необхідність отримання правовстановлюючих і правопідтверджуючих документів на них (патентів, свідоцтв).
Запропоновано доповнити законодавчу дефініцію договору: за договором про ство-рення за замовленням і використання об’єкта авторського права або об’єкта суміжних прав одна сторона (творець – письменник, художник тощо) зобов’язується створити такий об’єкт відповідно до вимог другої сторони (замовника) та в установлений строк, а замовник зобов’язується прийняти і оплатити створений об’єкт.
Проведено порівняльну характеристику з договором підряду. Встановлено риси, ознаки, що притаманні виключно для договору про створення за замовленням та викорис-тання об’єкта авторського права або об’єкта суміжних прав.
Договір є консенсуальним, взаємним, відплатним/безвідплатним, укладається у пись-мовій (електронній) формі під страхом його нікчемності.


Ключові слова


творець, договір, авторське право, твір мистецтва

Повний текст:

PDF

Посилання


Intelektual'ne pravo Ukrainy. (2016) / za zah. red. prof. O. S. Yavors'koi. Ternopil'. Pidruchnyky i posibnyky.

Pro avtors'ke pravo i sumizhni prava: Zakon Ukrainy vid 23.12.1993. (vtratyv chynnist' u zv'iazku z pryjniattiam novoho Zakonu). Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/lavs/shov/-3792-12#Tekht

Pro avtors'ke pravo i sumizhni prava: Zakon Ukrainy vid 01.12.2022. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/lavs/shov/2811-20#n855

Tsyvil'nyj kodeks Ukrainy vid 16. 01.2003. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/lavs/-shov/435-15#Tekht




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2023.76.100

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.