УКРАЇНСЬКА ЖУРНАЛІСТИКА У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ

Marian Zhytaryuk

Анотація


У рецензії професора Марʼяна Житарюка йдеться про книжкову наукову новинку – монографію професора Миколи Тимошика «Українська журналістика в діаспорі: Велика Британія. Монографія. К.: Наша культура і наука, 2021. 512 с. – іл., ім. та предм. пок., резюме англ., нім. м.».

Відомий вчений-журналістикознавець, професор М. С. Тимошик, написав ґрунтовну працю, яка, за наповненням і змістом, є поєднанням монографії, навчального посібника та наукового нарису. Ця книжка може бути корисна і студентові, і журналістові-практикові чи будь-кому, кого цікавить історія української діаспори, української журналістики та української культури.

Автор присвятив свою працю Степанові Ярмусю з канадського Вінніпега – протопресвітерові, журналістові, редакторові, професорові. Епіграфом до книжки стали слова Івана Багряного: «…Наша преса, народжена під Дамоклевим мечем репатріації…, не тільки вистояла і вціліла донині, а й виявила блискучу здібність рости й розвиватися… І цим поставлено дійсно непроминальний приклад – як «голота», що прийшла на Захід без гроша за душею, може та вміє діяти так організовано; в якій мірі сучасна «збільшовичена» та «зденаціоналізована» окупантом людина здібна до збірної масової акції».

Ключові слова: Микола Тимошик, українська журналістика у Великій Британії, друкована преса, радійна преса, місія українського журналіста на чужині.


Повний текст:

PDF

Посилання


Животко, Аркадій (1989-90), Історія української преси, Український Технічно-­Господарський Інститут, Мюнхен, 334 с.

Животко, Аркадій (1999), Історія української преси (Упор., авт. передм. і приміт. М. Тимошик, Наша культура і наука, Київ, 362 с.

Житарюк, М. Г. (1997), Четвертована, але жива… Закордонна преса про політичні процеси в Україні напередодні Другої світової війни (монографія), За вільну Україну, Львів, 128 с.

Ніщеменко, К., Зозуля, Я. (1947), Правила, програми та пляни навчання, Регенс­бург, 1947, с. 110. У кн.: Тимошик, Микола (2021), Українська журналістика в діаспорі… С. 52.

Пекарська, Людмила (2016), «Українська книга і преса на чужині: Інтерв’ю професора Микола Тимошика», Українська Думка, 2 квіт., с. 9, 14.

Сірополко, Степан (1946), Основи журналізму. Курс лекції, Регенсбург, 57 с.

Тимошик, Микола (2021), Українська журналістика в діаспорі: Велика Британія (монографія), Наша культура і наука, Київ, 512 с.

Шуль, Андрій (1972), «За катедру журналістики при УВУ», Український журналіст. Ч. 9, с. 38–39.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vjo.2021.50.11115

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.