СТРУКТУРНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ НА ШЛЯХУ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНО-СХІДНОЇ ЄВРОПИ

Григорій Шамборовський

Анотація


Досліджено трансформаційні процеси в країнах Центрально-Східної Європи, фінансову лібералізацію, приватизацію, політику імпортозаміщення в Польщі, Угорщині та Чеській Республіці. Висвітлено особливості євроінтеграційних процесів країн ЦСЄ та України. Проаналізовано макроекономічні показники країн ЦСЄ та їхню відповідність Маастрихтському договору, який вимагає досягнення макроекономічної стабільності, дотримання жорстких критеріїв інфляції, дефіциту державного бюджету, державного боргу, відсоткових ставок, обмінного курсу у країнах-претендентах на вступ до ЄС. З’ясовано, що країни ЦСЄ у процесі євроінтеграції лише частково відповідали Маастрихтським критеріям. Визначено спільну рису перехідного періоду Естонії, Латвії, Литви, Чеської Республіки, Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, Болгарії, Словенії та Хорватії – їхнє спрямування на соціально-економічну конвергенцію з країнами-членами ЄС. Встановлено, що макроекономічні показники України на сучасному етапі в цілому не відповідають Маастрихтським критеріям, разом з тим простежується їх стабілізація. Зокрема, спостерігається стійка тенденція до зниження дефіциту бюджету та наближення до рівня інших країн ЦСЄ. Визначено, що необхідною умовою інтеграції України до ЄС є зниження темпів інфляції з 13 % та наближення до групи рівня Албанії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини та Македонії з темпами інфляції в межах 1–2 %. Наголошено на необхідності пришвидшення структурних реформ та європейської економічної інтеграції України шляхом системної адаптації досвіду країн ЦСЄ, які успішно завершили цей процес.

Ключові слова: транзитивна (перехідна) економіка; лібералізація; приватизація; імпортозаміщення; країни ЦСЄ; Маастрихтський договір; Маастрихтські критерії; євроінтеграція

Повний текст:

PDF

Посилання


Дергачова В. Становище країн з перехідною економікою у глобальному середовищі / Дергачова В., П. Фільянов // Проблеми науки : зб. наук. праць. – 2005. – № 9. – С. 43–50.

Закон про люстрацию, Посольство Чеської Республіки в Києві [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.mzv.cz/kiev/uk/x2001_09_21/vyrovnavani_s_minulosti/x2012_09_25/index.html.

Річні показники цін товарів та послуг в Польщі від 1950 р. [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-pot-inflacja-/roczne-wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-w-latach-1950-2014/.

Экономические преобразования в странах Центральной и Восточной Европы: Проблемы, тенденции, перспективы / А. Гелб, Ч. Грей ; пер. с англ. – Москва : Прогресс-Универс, 1995. – 110 с.

International Macroeconomic Data. URL: https://countryeconomy.com.

International Macroeconomic Data. URL: https://knoema.com/.

International Macroeconomic Data. URL: https://tradingeconomics.com/.

Unleashing Prosperity: Productivity Growth in Eastern Europe and the Former Soviet Union, World Bank. Washington, 2008, 274 p. URL: http://siteresources.worldbank.org/ECAEXT/Resources/publications/UnleashingProsperity.pdf.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2018.44.0.9472

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.