ПРАВОВІ ЗАСАДИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ У СФЕРІ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВАРИСТВ

Iryna Javorska

Анотація


Досліджено правові засади імплементації законодавства України з правом Європейського Союзу у сфері регулювання діяльності товариств. У контексті зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, наголошено на окремих питаннях функціонування корпоративного права, актах та положеннях, які потрібно привести у відповідність до права ЄС під час нормопроектування у сфері регулювання діяльності товариств. На підставі аналізу законодавства України щодо виконання положень Угоди про асоціацію визначено стан приведення законодавства України до права ЄС у сфері регулювання діяльності товариств. Проаналізовано новели законодавства, пов’язані з набранням чинності Законами України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» від 23 березня 2017 року № 1983-VIII та «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який враховує окремі положення Дванадцятої Директиви Ради № 89/667/ЄЕС від 21.12.1989 стосовно одноосібних приватних компаній з обмеженою відповідальністю у редакції Директиви 2009/102/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 16 вересня 2009 р. про одноосібні приватні компанії з обмеженою відповідальністю, яким Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати протягом 3 років з дати набрання чинності Угодою.

Ключові слова: корпоративне право; імплементація Угоди про асоціацію; право компаній.


Повний текст:

PDF

Посилання


Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.kmu.gov.ua/control/puplish.

Звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом в 2016 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.kmu.gov.ua/storage/app/media/zviti-pro-vikonannya/zvit-pro-assotsiatsiyu-2016.pdf.

Звіт про виконання Порядку денного асоціації та Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом за січень - травень 2016 р.// Урядовий офіс з питань європейської інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Україна та Угода про асоціацію: моніторинг виконання з 1 грудня 2016 по 1 листопада 2017 (Український центр європейської політики. 2017 р.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ucep.org.ua/wp-content/uploads/2017/12/UCEP_report_3_WEB.pdf.

Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у торговельній та бюджетній сферах. – Київ, 2015. – Міжнародний центр Перспективних Досліджень. – С.13.

Набув чинності закон, що змінює принципи корпоративного управління. Українське право – юридичні новини [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ukrainepravo.com/ news/ukraine/rabtsv-yrrsfkhk-iansr-s-ipkryuzh-tuyrshchyty-nsutsuakhyvrsgs-tstuavokrrya/.

https://www.facebook.com/NinaIuzhanina/posts/545114365848661.

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2370064-zakon-pro-audit-zalisae-fondovij-rinok-neprozorim-nackomisia.html.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/755-15/page2.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: №1206-VII від 15.04. 2014 р.http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1206-18.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1405-19.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : zakon3.rada.gov.ua/laws/show/289-19.

Report on digitalization in company law [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http //ec.euopa.eu/justice/civil/companylaw/index_en.htm.

Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Про затвердження змін до Положення про провадження депозитарної діяльності (щодо питань корпоративного управління в акціонерних товариствах» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z1231-17.

Аналітична доповідь «Впровадження Угоди про асоціацію Україна – ЄС: перші уроки, наслідки, практики використання / за ред. Сушка О. В., наукового директора Інституту Євро-Атлантичного Співробітництва, м. Київ, 2016.

Черніков Д. Європа формує Єдиний цифровий ринок. Чому Україна поза ним?//peg.org.ua/article/310.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2018.44.0.9468

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.