МАЙБУТНЄ МІЖНАРОДНОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ ЩОДО СПІЛЬНИХ БЛАГ ЛЮДСТВА

Piotr Motyl

Анотація


Майбутнє спільних благ людства та міжнародного права, яке регулює їх захист, стає важливою сферою наукових досліджень. Угоди та неформальні домовленості, що діяли у XX столітті, не видаються достатніми у XXI столітті. На мій погляд, у короткостроковій перспективі такі проблеми, як гонка за доступ до природних ресурсів Арктики, Антарктики чи космічного простору, стануть можливо ще важливішими завдяки швидкому розвитку технологій та змін у структурі міжнародних відносин.

Не лише конкретні території, а також окремі райони навколишнього середовища є предметом уваги і потребують охорони, наприклад, морське дно, радіоактивні відходи, а також різні види зброї, які можуть привести до значного знищення, такі як хімічна, біологічна та ядерна зброя. Ступінь обов'язкового регулювання часто відрізняється від просто декларативного до значно високого. У статті показано причини відмінностей.

Як зазначено вище, поточний стан обговорюваних питань має своє генезу в минулому, і тому ця перспектива аналізу є дуже важливою, починаючи принаймні з міжвоєнного періоду, через "холодну війну", останнє десятиліття ХХ ст. та початок XXI ст. Політика, економіка та технологічний розвиток призвели до того, що частина нормативних положень була створена надто рано, як результат побоювання розв’язання нової світової війни, відображенням майбутніх намірів тощо. Проте хоч час від часу суперництво, наприклад, двоблокове, давало позитивні результати з досліджуваної проблеми, на мою думку, не було єдиної позитивної чи негативної тенденції, подібно до стану міжнародних стосунків, які в цей період змінювалася неодноразово.

У статті я проаналізовано вищезазначені проблеми та представлено висновки, які я вважаю найбільш суттєвими. Основним методом дослідження, який використано в статті, є порівняння формальних та неформальних домовленостей (якщо таких не існує, я намагаюся пояснити, чому) з тим, що можна спостерігати на практиці. Аналіз спирається на статистичні дані, звіти, інформацію, доступну із повідомлень ЗМІ.

Ключові слова: спільні блага, людство, міжнародне право, міжнародна безпека, охорона навколишнього середовища.


Повний текст:

PDF (Polish)

Посилання


Bibliografia

World Military Expenditure 1988-2017, https://www.sipri.org/research/armament-and-disarmament/arms-transfers-and-military-spending/military-expenditure , dostęp z dnia 30.05.2018.

World Military Spending, http://www.globalissues.org/article/75/world-military-spending , dostęp z dnia 30.05.2018.

Likowski M., Wyhamowanie wyścigu zbrojeń, "Raport WTO" 2012, nr 5, s. 40-41.

Baza danych UNODA, http://disarmament.un.org/treaties/ dostęp z dnia 02.06.2018.

Układ w sprawie Antarktydy z dnia 1 grudnia 1959 r., Dziennik Ustaw PRL, Załącznik do nru 46, poz. 237 i 239 z dnia 21 października 1961 r.

Ibidem.

Budzik P., Arctic Oil and Natural Gas Potential, http://www.arlis.org/docs/vol1/AlaskaGas/Paper/Paper_EIA_2009_ArcticOilGasPotential.pdf , dostęp z dnia 06.06.2018.

Arctic Council, www.artic-council.org , dostęp z dnia 06.06.2018.

Teksty Traktatów dotyczących przestrzeni kosmicznej i dane liczbowe są dostępne w bazie UNODA, http://disarmament.un.org/treaties/ dostęp z dnia 02.06.2018.

BWC/CONF.VIII/INF.2 - Compliance by States Parties with their Obligations under the Convention - Background Information by the Implementation Support Unit, http://www.unog.ch , dostęp z dnia 07.06.2018.

United Nations Office for Outer Space Affairs, Documents and resolutions databse, http://www.unoosa.org/oosa/documents-and-resolutions/search.jspx?view=documents&f=oosaDocument.doctags.doctag_s%3ACOPUOSRDOCS , dostęp z dnia 06.06.2018.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2018.45.0.9455

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.