ТРАНСФОРМАЦІЯ ВІДНОСИН УКРАЇНА-НАТО В КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ

Oksana Kushta

Анотація


Розглянуто питання трансформації відносин України з Організацією Північноатлантичного Договору під впливом агресивної політики Російської Федерації щодо України після 2014 року. Проаналізовано ключові напрями співпраці на двосторонньому та багатосторонньому рівнях щодо реформування сектору безпеки та оборони України та узгодження пріоритетних напрямів співробітництва на міжнародній арені.

Досвід становлення відносин з НАТО започаткований Хартією про особливе партнерство 1997 року та практичною діяльністю з 1994 року в рамках програми Організації «Партнерство заради миру». Не отримавши на Бухарестському саміті Альянсу 2008 року Плану дій щодо членства, Україна до 2014 року залишалася на етапі діалогу та секторальної військової співпраці. Протягом співпраці миротворчі батальйони за участю українських військовослужбовців брали участь в операціях Організації на Балканах, у  Боснії та Герцеговині, Косово тощо.

Анексія Росією Автономної Республіки Крим, військові дії на Сході України 2014 року стали поворотною точкою відліку нового етапу співпраці України з Північноатлантичним Альянсом. Відмова України від позаблокового статусу та проголошення курсу на поглиблення європейської та головно євроатлантичної інтеграції відкрили нові можливості для співпраці з державами-членами Альянсу як у двосторонньому, так і в багатосторонньому форматах. Перебуваючи в стані війни з Російською Федерацією, Україна отримує від НАТО значну фінансову та матеріально-технічну допомогу через  трастові фонди, створені державами-членами Організації. Україна отримала консультативну та політичну підтримку на найвищому рівні (Уельський та Варшавський саміти НАТО 2014, 2016 років).

 Сьогодні можна  виокремити 3 основні чинники, що перешкоджають вступу України в НАТО: військовий конфлікт на сході держави; невідповідність Збройних сил України стандартам НАТО; незавершені реформи в оборонній, правовій сферах, секторі державного управління тощо.

Підтримують  євроатлантичний курсу України, як засвідчують соціологічні дослідження, понад 50% населення держави та значна частина європейців, передусім з країн-сусідів України. Обумовлено це, насамперед, нестабільною безпековою ситуацією в світі та відсутністю дієвих механізмів впливу на країни-агресори.

Отже,  військова агресія Російської Федерації 2014 року стала  стимулюючим фактором посилення співпраці з НАТО. За чотири останніх роки спостерігається відчутний прогрес  у зближенні України з Альянсом. За умов усунення зазначених основних чинників та надалі перебуваючи в тісному політичному діалозі та військовому співробітництві з організацією, Україна має всі шанси отримати План дій щодо членства.

Ключові слова: НАТО; План дій щодо членства; трастові фонди; євроатлантична інтеграція.


Повний текст:

PDF

Посилання


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Барбора Маронкова: В Україні багато стереотипів і міфів щодо НАТО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zik.ua/news.

Більшість українців підтримали б вступ в НАТО в разі проведення референдуму [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://www.unian.ua.

Вус Р. Стандарти НАТО: переваги і складнощі переходу на них [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://na.mil.gov.ua/61052-standarty-nato-perevagy-i-skladnoshhi-perehodu-na-nyh.

Діючі проекти Трастових фондів НАТО в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.ispc.org.ua/archives.

Керівник місії при НАТО: допомога Україні – найбільша в історії Альянсу [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http: //www. eurointegration.com.ua/news.

Комплексний пакет допомоги для України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://mfa.gov.ua/mediafiles/sites/nato/.

Клімкін П. Нинішня Україна не має шансів стати членом ЄС і НАТО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.5.ua/.

Кучик О. Переосмислення безпекового виміру спів¬робітництва України з державами Центральної та Східної Європи на сучасному етапі / Кучик О., Мальський М. // Транскордонна безпека: політико-правовий, соціально-економічний, гуманітарний та екологічний вимір : збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, Львів, 21 квітня 2017 року.

Кушта О. Україна–НАТО: чинники, що перешкоджають євроатлантичній інтеграції України / Кушта О. // Україна в умовах трансформації міжнародної системи безпеки : збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, Львів, 15–16 травня 2018 року.

НАТО може прийняти Україну та Грузію попри дії Росії [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.radiosvoboda.org/a/29014322.html.

Опитування громадян семи країн Євросоюзу [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://ua.interfax.com.ua/news/political.

Особливе партнерство України з НАТО–МЗС України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.mfa.gov.ua.>about-ukraine>nato.

Перепелиця Г. Україна–Росія: війна в умовах співіснування : монографія. – Київ : Стилос, 201518.

Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна–НАТО на 2018 рік: Указ Президента України / Верховна Рада України – 2018 рік [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua.

Сампан І. Спільні навчання ЗСУ і НАТО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ua.112.ua/.../spilni-navchannia-zsu-i-nato.

Сампан І. Стандарти НАТО як панацея для українського війська. Що вже зроблено? [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ua.112.ua/.../standarty-nato-iak-panatseia-dlia-ukrainskoho-viiska.

Світова гібридна війна: український фронт : монографія / за заг. ред. В. П. Горбуліна. – Київ, 2017.

У НАТО схвалили всеосяжний пакет допомоги для України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.eurointegration.com.ua/news.

Фріз І. Чи можна вступити в НАТО з військовим конфліктом? [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.unian.ua/politics/10023365-chi-mozhna-vstupiti-v-nato-z-viyskovim-konfliktom.html.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2018.44.0.9449

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.