Європейський вектор концепцій зовнішньої політики України у доктрині Миколи Лівицького

Pavlo Prysyazsnyy

Анотація


Досліджено можливі моделі ведення української зовнішньої політики, вироблені у середовищі політичних емігрантів після Другої світової війни у Німеччині. Зокрема, вперше розглянуто конструкції, які запропонував та обґрунтував відомий громадський і політичний діяч у діаспорі, публіцист Микола Лівицький у газеті «Неділя» (Ашафенбург, Баварія). Зосереджено увагу на основних засадах, на яких повинна будувати Україна як держава свою зовнішньополітичну діяльність, а саме: на основі миролюбності, вільнолюбності українського народу, повній рівноправності у міжнародних відносинах, співпраці з окремими самостійними державами. Детально розкрито суть обґрунтованих Миколою Лівицьким концептуальних моделей міждержавних новоутворень з участю у них України, а саме: Сполучених Держав Європи, до яких на рівних правах мали б увійти Україна, Польща, Білорусь та етнографічна Росія: блоку держав між Балтійським морем і басейном Середземного моря (Греція, Болгарія, Югославія, Румунія, Угорщина, Чехо-Словаччина, Польща, Прибалтика, Білорусія, Україна); Союзу вільних народів Росії; Світового наддержавного організму, до якого входили б не пов’язані між собою суверенні європейські держави; євразійського блоку держав (колишніх союзних республік) без участі у ньому Росії.

Трохи відмінну від доктрин Миколи Лівицького схему майбутньої унії державних народів Центральної і Східної Європи пропонували Роман Ільницький та Зенон Пеленський, авторитетні еміграційні громадські діячі і публіцисти, у ході полеміки у червні – липні 1948 року на сторінках газети «Час», яку видавали у Фюрті. Вони пропонували державне утворення у просторі між Німеччиною та Росією. Проте виникали риторичні запитання: чи будуть толерувати такий союз ці дві світові потуги, чи позбавляться поляки ілюзій щодо своєї винятковості.

У статті рецензовано також збірник Миколи Лівицького «Відносини «Захід – Схід» і проблеми поневолених Москвою націй», сформований із публікацій в американській газеті «Свобода». У цій праці обґрунтовано необхідність створення об’єднаної Європи. Автор наголошує, що цей процес надзвичайно складний, адже політика західноєвропейських держав непевна і повна суперечностей: з одного боку, доводиться шукати можливостей співпраці з Радянським Союзом, а з іншого – зберігати добрі відносини зі США, щоб не зашкодити їхнім партикулярним інтересам і зберегти НАТО як інструмент проти загрози зі Сходу.

Ключові слова: концепції зовнішньої політики України; українська еміграція; міжнародні відносини; блок держав; Сполучені Держави Європи; газета; Євразійський блок держав; унія державних народів.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2018.44.0.9392

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.