РОЛЬ ФРН У ВРЕГУЛЮВАННІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО КОНФЛІКТУ

Andriy Khimyak

Анотація


Анексія Криму, окупація частини Донецької та Луганської областей, повномасштабна «гібридна війна» проти України, тисячі жертв та десятки тисяч біженців є наслідком російської агресії проти України, яка стала одним з найбільших викликів європейській безпеці в постбіполярний період. Незважаючи на переважаючу силу Росії в економічному та у військовому аспектах, Україні вже протягом трьох років вдається протистояти російській агресії, яка викликала надзвичайно негативну реакцію міжнародних організацій та всіх провідних країн світу. Основними факторами, які впливають на це, є самопожертва українських воїнів на сході України, постійна праця волонтерів, підтримка місцевого населення, a також повноцінна політична та економічна підтримка України з боку західних держав та міжнародних організацій.

Найбільш активно на підтримку України серед країн-членів ЄС виступає ФРН, і особисто канцлер Німеччини – Ангела Меркель. Саме Німеччина однією з перших країн виступила на підтримку України в її прагненні стати інтегральною частиною європейської та євроатлантичної спільноти під час Революції Гідності, виступила ініціатором об’єднання країн-членів ЄС та НАТО в одній спільній позиції, яка засуджувала російську агресію проти України, a також першою серед європейських країн суттєво переглянула свою зовнішню політику на пострадянському просторі загалом, і двосторонні відносини з Росією зокрема. Німеччина неодноразово виступала ініціатором переговорів з мирного врегулювання конфлікту, зокрема відіграла ключову роль в організації переговорів у «женевському» та «нормандському» форматах, підписанні Мінських домовленостей, запровадженні та продовженні економічних санкцій проти Росії з боку ЄС. Крім цього, Німеччина разом зі США активно підтримує Україну і в рамках НАТО. Варто додати, що саме російсько-український конфлікт вплинув на суттєву зміну політики НАТО, яка розпочала зміцнення свого оборонного потенціалу по всьому східному і південному напрямках, що було підтверджено рішеннями Уельського (2014) та Варшавського (2016) самітів НАТО. Крім цього, за ініціативи ФРН на цих самітах офіційно висловлено підтримку Україні, яка з її геополітичним положенням та економічним потенціалом може відігравати ключову роль у забезпеченні європейської безпеки в майбутньому.

Ключові слова: європейська безпека; «гібридна війна»; ЄС; НАТО; зовнішня політика Німеччини; Ангела Меркель; Євромайдан; російська агресія проти України; російсько-український конфлікт; міжнародна підтримка України; переговори у «женевському форматі»; переговори у «нормандському форматі»; Мінські домовленості (Мінськ-1, Мінськ-2). 


Повний текст:

Без заголовку PDF

Посилання


Гільченко О. Роль Німеччини в урегулюванні української кризи [Електронний ресурс] / О. Л. Гільчено, Д. М. Вєрютіна // Грані. – Режим доступу : https://grani.org.ua/index.php/journal/ article/view/63/56.

Кравченко В. Німеччина. Мотор санкцій у човні ЄС [Електронний ресурс] / В. Кравченко // Дзеркало тижня. – Режим доступу : http://gazeta.dt.ua/international/nimechchina-motorsankciy-u-chovni-yes-_.html.

Лелеко В. В. Українська криза як новітній виклик системі міжнародної безпеки [Електронний ресурс] / В. В. Лелеко // Вісник ДНУ. Серія: Філософія, соціологія, політологія. – Режим доступу : https://visnukpfs.dp.ua/index.php/PFS/article/view/588/608.

Радковець Ю. ФРН – стабілізуючий чинник та рушійна сила у становленні і розвитку європейської демократичної України. Ч. 1 [Електронний ресурс] / Ю. Радковець // Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень «Борисфен Інтел». – Режим доступу : http://bintel.com.ua/uk/article/rol%27-frg-v-pobede-sil-demokratii-v-ukraine-2/.

Радковець Ю. ФРН – стабілізуючий чинник та рушійна сила у становленні і розвитку європейської демократичної України. Ч. 2 [Електронний ресурс] / Ю. Радковець / Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень «Борисфен Інтел». – Режим доступу : http://bintel. com.ua/uk/article/frg-stabilizirujushhij-faktor-i-dvizhushhaja-sila-2/.

Радковець Ю. ФРН – стабілізуючий чинник та рушійна сила у становленні і розвитку європейської демократичної України. Ч. 3 [Електронний ресурс] / Ю. Радковець / Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень «Борисфен Інтел». – Режим доступу : http://bintel. com.ua/uk/article/frg-stabilizirujushhij-faktor-i-dvizhushhaja-sila-3/.

Сидорук Т. Роль ФРН у формуванні спільної позиції ЄС щодо російсько-українського конфлікту [Електронний ресурс] / Сидорук Т. В. / Стратегічні пріоритети. – Режим доступу : http://sp.niss.gov.ua/content/articles/files/5s-1454427130.pdf.

Спік У. Сила і слабкість Німеччини в українському конфлікті [Електронний ресурс] / У. Спік ; пер. В. Верес / Європейський простір. – Режим доступу : http://eu.prostir.ua/library/ 268040.html?print.

Українська криза і нові підходи до політики безпеки (глобальний, регіональний та національний виміри) [Електронний ресурс] // Нова Україна. Інститут стратегічних досліджень. – Режим доступу : http://newukraineinstitute.org/new/513.

Pond E. Germany’s Real Role in the Ukraine Crisis [Electronic resource] / E. Pond, H. Kundnani // Foreign Affairs. – Access mode : https://www.foreignaffairs.com/articles/eastern-europe-caucasus/ germany-s-real-role-ukraine-crisis.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2017.41.0.7633

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.