РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР ГЕОСТРАТЕГІЧНИХ ОРІЄНТИРІВ РОСІЙСЬКО-НІМЕЦЬКИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ВІДНОСИН: ПОСТРАДЯНСЬКИЙ ПРОСТІР

Nazariy Chorniy

Анотація


Проаналізовано значення енергетичного чинника у взаємовідносинах між РФ та ФРН. Вказано основні недоліки сучасної енергетичної безпеки пострадянського простору. Визначено особливості енергетичної геостратегії РФ. Охарактеризовано вплив геополітичних процесів на взаємовідносини між ЄС та РФ. Окреслено взаємозв’язок між геополітичними процесами та змінами в енергетичній сфері. Виокремлено вплив глобалізаційних процесів на зміну стратегії енергетичної безпеки РФ та ФРН. Вказано основні причини нездатності багатьох країн пострадянського простору здійснювати незалежну енергетичну політику. Проаналізовано експортний потенціал енергетичних ресурсів РФ та найвагоміші правові акти ЄС та РФ у сфері регулювання енергетичного ринку. Окреслено перспективи зменшення споживання енергоресурсів у ФРН за рахунок оптимізації та модернізації промисловості.

Ключові слова: енергетична політика; геополітика; енергетична безпека; ФРН; РФ.


Повний текст:

PDF

Посилання


ДИРЕКТИВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ТА РАДИ 2009/73/ЄС від 13 липня 2009 року про спільні правила внутрішнього ринку природного газу та про скасування Директиви 2003/55/ЄС [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://eupublicprocurement.org.ua/wp-content/uploads/2015/02/EU-PP-Directives-Compendium_UKR.pdf.

Газ без альтернативы // Ведомости. – 2013. – № 7. – С. 15–16.

Энергетическая стратегия России на период до 2020 года [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.cpnt.ru/userfiles/_files_normativ_energosafe_energostrategy.pdf.

Ковеня Т. Наскільки «Північний Потік-2» і «Турецький потік» загрожують транзитним перспективам України [Електронний ресурс] / Ковеня Т. – Режим доступу : https://ua.112.ua/mnenie/naskilky-pivnichnyi-potik-2-i-turetskyi-potik-zahrozhuiut-tranzytnym-perspektyvam-ukrainy-340600.html.

Меморандум між Україною та Європейським Союзом про порозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/994_694.

Минэнерго нашло новую угрозу для «Газпрома» // Коммерсант. – 2012. – № 17. – С. 7–8.

Угода про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/984_011.

Gütz R. Russland Energiestrategie und die Energieversorgung Europas [Electronic resource] / Gütz R. – Available at : http://www.swp-berlin.org/fileadmin/contents/products/studien/2004_ S06_gtz.pdf.

In Europe, Signs of Promise for Gazprom October [Electronic resource]. – Available at : https://www.stratfor.com/sample/thank-you/analysis/europe-signs-promise-gazprom.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2017.41.0.7632

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.