МЕХАНІЗМИ ТА ІНСТРУМЕНТИ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У ПОДОЛАННІ НАСЛІДКІВ СТИХІЙНИХ ЛИХ

Tetyana Tkach

Анотація


У світі відзначається тривожне збільшення частоти виникнення стихійних лих. Найуразливіші країни з низьким і середнім рівнем розвитку. Саме для таких країн доволі актуальними є створення ефективних механізмів та інструментів міжнародного співробітництва у сфері подолання наслідків стихійних лих. Визначено механізми взаємодії та координації дій між міжнародними акторами під час проведення гуманітарної операції з подолання наслідків стихійних лих.

Проаналізовано головні методи і форми співробітництва між постраждалою від стихійного лиха державою та ООН, яка як міжнародна організація універсального характеру, намагається перебрати на себе координуючу роль: у гуманітарній операції; між державами, що здійснюють гуманітарну діяльність, та постраждалою державою; між державами, що здійснюють гуманітарну діяльність, та ООН; між цивільним та військовим контингентом гуманітарної місії.

Значну увагу приділено питанню залучення іноземних військових контингентів до гуманітарної операції, проаналізовано загрози для постраждалої країни, які може викликати присутність іноземних військових. Подано рекомендації, як, використовуючи сильні сторони військових, не допустити посягання на національний суверенітет.

Ключові слова: багатостороннє співробітництво; ООН; гуманітарні операції; гуманітарна діяльність; Міжорганізаційний постійний комітет; кластер.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2015.36-3.3.140

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.