УКРАЇНА–НАТО: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТК СПІВРОБІТНИЦТВА

Ludmyla Skachko

Анотація


Розглянуто сучасні взаємовідносини України з НАТО та перспективи їхнього розвитку для вироблення спільної політики оборони та безпеки. Автор зазначає,що  агресія Російської Федерації проти України, незаконна анексія нею Автономної Республіки Крим, ведення проти неї «гібридної війни», військове втручання в східних регіонах України, постійний військовий, політичний, економічний та інформаційний тиск з боку Росії зумовлюють необхідність пошуку Україною ефективніших гарантій її незалежності, суверенітету, безпеки і територіальної цілісності. НАТО залишається найвпливовішою безпековою організацією, отож політична і військова співпраця з нею для України життєво необхідна. На сьогоднішній день європейська політика НАТО зосереджена, головним чином, на безпекових питаннях, а також на розширенні діалогу як з країнами­ членами, так і з країнами­кандидатами. На думку автора, визначення сучасних особливостей європейської та євроатлантичної політики НАТО та перспектив розвитку нової безпекової політики України, є актуальними. Метою цієї статті є аналіз сучасних взаємовідносин України з Альянсом та їх перспектив розвитку. Проаналізовано затверджену Президентом України 21 лютого 2017 р. Концепцію вдосконалення інформування громадськості щодо співробітництва України з НАТО протягом 2017–2020 років з метою підвищення рівня підтримки громадськістю державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції та рівня довіри громадян України до НАТО як ключової інституції у зміцненні міжнародної безпеки. Наведено результати соціологічних досліджень щодо членства України в НАТО, що відображають динаміку громадської підтримки членства України в НАТО.

Ключові слова: НАТО-Україна; співробітництво; безпека; соціологічні дані; членство України в НАТО.


Повний текст:

PDF

Посилання


1. Беззуб І. НЮБ НБУВ Україна – НАТО: стан та перспективи взаємовідносин / І. Беззуб [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view =article&id=2751:ukrajina-nato-stan-ta-perspektivi-vzaemovidnosin&catid=8&Itemid=350.

2. Військова сила не є вирішальною у гібридній війні з Росією. Результати круглого столу «Україна–НАТО» // Цензор Реформ [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://reforms. censor.net.ua/news/3020532/viyiskova_syla_ne_ye_vyrishalnoyu_u_gibrydniyi_viyini_z_rosiyeyu_rezultaty_kruglogo_stolu_ukrayinanato.

3. Вонсович О. С. Безпековий вимір європейського геополітичного регіону / О. С. Вонсович // Гілея. Історичні науки. Філософські науки. Політичні науки : зб. наук. праць / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, Українська АН. – Київ : Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2012. – Вип. 59(№ 4). – С. 739–748.

4. Порошенко затвердив концепцію інформування щодо співпраці з НАТО // Європейська правда [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.eurointegration.com.ua/news/2017/ 02/22/7062028/.

5. Референдум щодо членства в НАТО: стратегічна перспектива чи інструмент тактичної політичної гри? // Новинарня [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://novynarnia.com/ 2017/02/06/referendum-shhodo-chlenstva-v-nato-strategichna-perspektiva-chi-instrument-taktichnoyi-politichnoyi-gri/.

6. Україна–НАТО: стан та перспективи взаємовідносин // Костопільська районна влада [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://kostvlada.org/ukraina-nato-stan-ta-perspektivi-vzayemovidnosin/.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2020.48.0.11052

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.